V takšnem družinskem obdobju je pri biroju za notranjo opremo Celovito poiskala pomoč tričlanska družina s hčerko v najstniških letih. Lotili so se prenove stanovanja v prvem nadstropju svoje družinske hiše, kjer živijo skupaj z babico. Babica ima svoje stanovanje v pritličju, družina je živela v mansardi, prvo nadstropje pa je bilo že več kot deset let neuporabljeno; v njem je samevalo le nekaj kosov starega pohištva.

Nova organizacija prostorov

Da bi si torej uredili dom nadstropje nižje, so zavihali rokave in začeli z deli - brez jasnih načrtov, kdaj, kako in kdo bo stanovanje prenovil, so najprej začeli prenavljati kopalnico. In se je kaj hitro zapletlo in delo je obstalo. Sredi nereda so se odločili, da poiščejo pomoč. V biroju Celovito so zasnovali novo organizacijo prostorov, ukrojeno po njihovih potrebah in željah. Projekt so izvedli v treh mesecih, prenova pa je stala 58.000 evrov.

Združeni kuhinja in dnevna soba

Družina si je želela svetlih, sodobnih prostorov. Predvsem jih je skrbel dolg hodnik, v katerega se vstopa iz stopnišča, saj so imeli enak temen hodnik tudi v mansardi. Arhitekti so prostor najprej osvobodili vrat v kuhinjo in dnevno sobo, da se lahko svetloba iz svetlega dnevnega dela zliva v celoten hodnik, z druge strani pa je hodnik osvetljen skozi steklena vrata, ki vodijo na stopnišče. Družina je razmišljala o združitvi kuhinje in dnevne sobe, niso pa vedeli, kako bi v prostoru potem postavili opremo. Prostor je zasnovan tako, da je kuhinjo uporabna, z dovolj prostora za shranjevanje, in hkrati dovolj »lahkotna«, da je skladna z dnevnim delom. Ta s kaminom, televizijo in delovnim kotičkom gosti družinske člane ob sprostitvi v prostih trenutkih.

Urejena kopalnica, svetla spalnica

Iz hodnika vodijo vrata še v kopalnico, spalnico in sobo za hčerko. Da lahko kopalnica družini delno služi tudi kot garderoba, je na sredini prostora klop s košarami za obleke. Prostor za shranjevanje in pralni stroj sta v nizu omar pod umivalnikom. Spalnica je tempelj sprostitve, za katerega so si želeli, da je zelo umirjen in svetel. Pohištvu so dodali le nekaj lesenih elementov, ki dajo prostoru pečat in dodatno funkcionalnost (obešalniki, ročaji za omaro in regal za shranjevanje).

Soba za hčerko

In ne nazadnje še soba za hčerko. Tudi ta prostor so nadgradili tako, da lahko mladostnica v njem razvija svoje talente in si prostor prilagaja svojim željam in okusu. Ker dekle rado pleše, lahko plesne korake vadi v sobi pred ogledalom. Dolga nizka omarica med posteljo in mizo ob obisku prijateljev služil kot klop, velika pisalna miza pa ponuja dovolj prostora za učenje, risanje … Stene so namenoma pustili gole, da si jih hčerka lahko zapolni s tistim, kar jo navdušuje.

Vir: www.celovito.si