Tokrat predstavljamo primer, kako si je mlada družina svoj dom ustvarila kar v nekdanji očetovi garaži za avtodom. Med ekipo arhitekturnega biroja Celovito, ki ponuja celovite rešitve za prenovo in opremo doma, in bodočima lastnikoma je prišlo do prave sinergije in tako je v lanskem letu nastal dom, na katerega so ponosni oboji. Kakovost prenove garaže v družinsko stanovanje je prepoznala tudi žirija Meseca oblikovanja 2017, ki je projektu predvčerajšnjim podelila naziv finalista za nagrado interjer leta v kategoriji zasebnega interjerja.

Izkoriščeni potencial prostora

Pri načrtovanju so arhitekti izhajali predvsem iz tega, da je treba izkoristiti potencial prostora: višino stropa in velike odprtine za okna oziroma vrata. S premišljenimi rešitvami so dosegli, da se bodo prostori skozi čas prilagajali odraščanju otrok. Visok strop in garažno-industrijski videz sta narekovala tudi končno podobo stanovanjskega interjerja, ki spominja na loft. Obdržali so nekatere »garažne« elemente, kakršna sta recimo betonski strop in steber v osrednjem dnevnem prostoru.

Betonski strop daje industrijski videz

Izbrani videz poudarjajo skrbno izbrani materiali in elementi, kot so kovinske lestve in ročaji za lažji dostop do podesta v dnevnem prostoru, cementni mikrotoping na tleh predprostora in kopalnice ter svetila in vidne električne napeljave. Nadometne električne inštalacije so omogočile, da je betonski strop ostal nedotaknjen, saj ni bilo treba dolbsti utorov, črni tekstilni kabli pa ustvarijo videz, zaradi katerega se pogled rad ustavi na stropu. V spalnici so nad posteljo iz njih ustvarili zanimiv in igriv vzorec, ki ga lastnika lahko spreminjata glede na trenutni navdih.

Dom na osemdesetih kvadratih

Načrtovalci so na dobrih osemdesetih kvadratnih metrih pokrite površine ustvarili prostoren dnevni prostor s kuhinjo, jedilnico, televizijskim kotičkom in podestom, ki lahko služi za umik na samo ali za igro otrok. Takoj ob vhodu je delovni kotiček, ki je umeščen pod podest. Otroški sobi sta sicer majhni, vendar so izkoristili višino prostora in otrokoma zagotovili vse potrebne elemente. Čeprav so v sobah uporabili tipske omare, so izkoristili vsak kotiček in tako pridobili še več shranjevalnih površin. Nižji strop je le v spalnici in kopalnici, saj je bila v tem delu včasih kotlovnica, ki so jo prestavili v sosednji prostor. Ker niso hoteli izgubiti še dodatnih centimetrov višine, je ta del izoliran s posebno tankoslojno izolacijo. Kopalnica je narejena v kombinaciji mikrotopinga in naravnega lesa, v spalnici pa je namenoma izpostavljena električna napeljava.

Naložba, vredna 110.000 evrov

Kot sta ob preselitvi v novi dom povedala lastnika, je ekipa biroja Celovito poslušala njune želje, a jih hkrati s svojimi izkušnjami izboljšala, da sta na koncu dobila točno tako stanovanje, kot sta si želela, ne pa zgolj takega, kot sta ga znala opisati v začetnih pogovorih. »Poleg kreativne plati je bila odlična tudi poslovna - končna cena je bila točno v okvirih napovedanega predračuna oziroma so bile vse deviacije jasno opredeljene. In ker so Celovito tako avtorji projektne ideje kot njeni izvajalci, za njo stojijo in jo lažje spremenijo v resničnost.« Načrtovanje je trajalo 6 mesecev, enako dolgo tudi izvedba, skupna vrednost naložbe pa je bila 110.000 evrov.

Vir: www.celovito.si