Toda ali je resnično stroškovno učinkovito obdržati gospodinjske aparate, dokler se dokončno ne pokvarijo? In kakšna je pravzaprav njihova življenjska doba?

Kako trajni so?

Več dejavnikov je, ki določajo, kako dolgo bodo trajali gospodinjski aparati, med drugim kako pogosto jih uporabljamo, katere znamke so in kako jih vzdržujemo. Predvidena življenjska doba aparatov je različna. Hladilniki denimo zdržijo od 14 do 27 let, zamrzovalniki od 12 do 20, kuhalne plošče in pečice pa od 12 do 17 let. Pomivalni stroji zdržijo do 11 let, medtem ko so mikrovalovne pečice na splošno najmanj trajne – trajajo od 7 do 9 let.

Naj starejše aparate obdržimo?

Bi bilo glede na njihov rok trajanja stroškovno neučinkovito zamenjati starejše parate, ki še vedno delujejo? Odvisno od situacije. Starejši hladilniki res porabijo več električne energije od novih, ki so visoko energijsko učinkoviti, zato pa pri porabi energije drugih aparatov, ki uporabljajo toploto, ni velike razlike. Če imate torej res star hladilnik, ki deluje še na freon, ga raje zamenjajte z varčnim novim modelom, medtem ko druge aparate brez slabe vesti lahko uporabljate do konca njihove življenjske dobe.

Kako podaljšamo življenjsko dobo?

Hladilnik in zamrzovalnik naj bosta dobro zatesnjena z gumijasto obrobo, da iz njiju ne uhaja hladen zrak, ter naj bosta vedno čim bolj polna, da ohranjata nizko temperaturo. Štedilnik ali kuhalno ploščo moramo dobro čistiti, saj s tem največ naredimo za njuno trajnost, pečico pa raje čistimo ročno kot s posebnim programom, ker večina aparatov (kljub vgrajeni čistilni funkciji) ne prenese dobro tako visoke temperature. Pomivalne stroje uporabljajmo redno, na vsaj vsaka dva dni, ker se komponente začnejo kvariti, če ne delujejo, in čistimo filter. Mikrovalovne pečice niso narejene za dolgo kuhanje; bolje jih je uporabljati za pogrevanje, ker drugače zdržijo nekaj let manj.