»Rusija ne bo zaupala nobenim zaključkom glede afere Skripal, dokler ne bodo dostopa do uporabljenih vzorcev dobili tudi ruski strokovnjaki,« je danes v Moskvi izjavila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

OPCW je pred tem sporočila, da je njihova preiskava vzorcev, ki so jim jih posredovali britanski preiskovalci, potrdila, da je bil v napadu na nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v Salisburyju 4. marca uporabljen živčni strup in da preiskava »potrjuje ugotovitve Velike Britanije glede identitete toksične kemikalije«. Niso pa navedli, za kateri strup naj bi šlo, niti niso navedli, od kje naj bi prišel.

Več informacij so v OPCW napovedali v polnem poročilu, ki je zaupne narave, bo pa na predlog Velike Britanije na voljo vsem podpisnicam konvencije za prepoved kemičnega orožja (CWC).

»Poročilo vzbuja veliko vprašanj«

Po ocenah britanskih preiskovalcev je bil uporabljen živčni strup novičok, ki so ga razvili v Rusiji v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Britanske oblasti so odgovornost za napad pripisale Moskvi, ki pa vpletenost zavrača.

»V poročilu ni nobene informacije, kako, od koga in v kakšnem stanju so bili odvzeti ti vzorci. To poročilo vzbuja veliko vprašanj med ruskimi strokovnjaki in, seveda, zahteva dodatne podrobne analize,« je še dejala danes Zaharova.

Ponovila je tudi rusko ponudbo, da se izvede skupna preiskava dogodka v Salisburyju. Rusija je sicer že prejšnji mesec na zasedanju OPCW predlagala, da se izvede skupna preiskava poskusa umora Skripalov, vendar je bila pobuda zavrnjena.