Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se v tem zrcali želja princa Mohameda, da bi spremenil podobo svoje domovine. Pred kratkim je, kljub nasprotovanju verskih voditeljev, že napovedal odpravo prepovedi vožnje za ženske, ponovno odprtje kinematografov po več kot treh desetletjih in koncerte, na katerih bi sodelovala oba spola.

Kraljevina je ob tem napovedala tudi, da se bo prvič vključila v filmski festival v Cannesu s kratkimi filmi ter da bo na francosko riviero v maju poslala uradno delegacijo.

»Boljšega partnerja za kulturo in umetnost, kot je Francija, si ne morem predstavljati,« je po poročanju AFP povedal savdski minister za kulturo Awwad Alawwad.

Dvaintridesetletnega princa Mohameda je v nedeljo v pariškem Louvreu na triurni večerji gostil francoski predsednik Emmanuel Macron. To je bilo zanj v vlogi savdskega prestolonaslednika prvo potovanje v Francijo. Ob tem je Macron tvitnil fotografijo, na kateri opazujeta mojstrovino Svoboda vodi ljudstvo slikarja Eugenea Delacroixa iz 19. stoletja, ki svobodo prikazuje v podobi ženske z golimi prsi.

Voditelja bosta zdaj po poročanju agencije začela pripravljati »strateški dokument«, ki bo vključeval niz pogodb, ki jih bo Macron podpisal med obiskom Savdske Arabije še v tem letu.