Po naših cestah promet poteka nemoteno, je pogosto slišat na slovenskih radijskih valovih. Manj pogosto slišimo, da poteka brez nevarnosti. Prehitevanje čez polno črto, prehitevanje v škarjice, prehitevanje po odstavnih pasovih na avtocestah in celo vožnja v nasprotno smer, so preveč pogosti pojavi. Če temu dodamo še veliko število voženj pod vplivom alkohola ali drugih substanc ter dirkanje z neprilagojeno hitrostjo, smo zajeli zgolj vrh ledene gore prometnih vragolij, ki jih je mogoče videti na naših prometnicah. Lani je pri nas na cestah umrlo 106 ljudi.

Precej podobni pojavi balkanske prometne kulture so v Beogradu živečega Nizozemca Fabiana Vendriga privedli do tega, da je začel vozniške navade prometnih soudeležencev snemati. Samo v nekaj urah je zabeležil največje uspešnice, kot so slalom med vozili, prehitevanje avtobusa v škarjice in prehitevanje čez polno črto.

Poleg tekočega prometa je Nizozemec »navdušen« tudi nad praksami parkiranja. Kot pravi, je v Beogradu očitno važno le to, da prižgeš vse štiri smerne utripalke. Ko to storiš, lahko vozilo pustiš kjer koli. Tudi sredi ceste.