Ameriški predsednik Donald Trump je najnovejši domnevni napad s kemičnim orožjem na upornike in civiliste v Dumi v Siriji označil za ostudnega in napovedal, da bo v dnevu ali dveh sprejel odločitev o morebitnem novem vojaškem odgovoru, kakršno je sprejel ob podobnem incidentu že pred letom dni. Ob tem pa sinoči še vedno ni bilo znano, kdo je po napadu v Dumi izvedel raketni napad na vojaško letališče sirske vojske pri Homsu, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 14 ljudi, med njimi trije pripadniki iranske vojske, ki pomaga sirskemu režimu. Sprva se je zdelo, da gre za vojaški odgovor na obtožbe o režimski uporabi kemičnega orožja. Delno preprečeni napad so sprva pripisali ZDA, vendar ga je Pentagon kategorično zanikal. Izrael pa je ostal tiho, potem ko sta mu odgovornost pripisala sirski režim in Rusija. Da se je v sirsko državljansko vojno znova vključil Izrael, je včeraj omenil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je dejal, da se s tem sproža zelo nevaren razvoj dogodkov, ter izrazil upanje, da »ameriška vojska in države, ki sodelujejo v koaliciji pod vodstvom ZDA, to razumejo«.

Pentagon za zdaj opazovalec, a ničesar ne izključuje

Iz Pentagona so sporočili, da trenutno ameriška vojska ne izvaja zračnih napadov v Siriji. Dodali pa so, da pozorno spremljajo razmere in podpirajo diplomatska prizadevanja, da bi tisti, ki so odgovorni za uporabo kemičnega orožja v Siriji in drugod, odgovarjali. Ameriški obrambni minister James Mattis je dejal, da v odgovoru na sobotni domnevni napad s kemičnim orožjem v Dumi ne izključuje ničesar, vključno z vojaškim posredovanjem, ter Moskvi pripisal odgovornost za to, da je v Siriji še vedno kemično orožje. Rusija je bila namreč določena za poroka za uničenje sirskega kemičnega orožja, a zdaj se širijo dvomi o tem, da je svojo nalogo pred štirimi leti dokončno opravila. Po letu 2014 je bilo namreč več napadov s kemičnim orožjem v uporniških sirskih enklavah, pri čemer pa ni bilo pravega odgovora na vprašanje, ali so ga uporabile režimske sile ali pa so poskušali uporniki s tovrstnimi incidenti izzvati mednarodno skupnost, da bolj odločno posreduje proti Bašarju Al Asadu.

Odgovor išče tudi OPCW

Al Asadova vlada je odločno zanikala, da bi njene vojaške sile izvedle očitani napad s kemičnim orožjem. Pri tem vztraja tudi Moskva, ki je ZDA posvarila pred »vojaškim napadom na podlagi izmišljenih pretvez«, ki bi »imel najhujše možne posledice«, Lavrov je med drugim povedal, da so si ruski specialisti ogledali prizorišče napada v Dumi, in dodal, da »niso našli nobenih sledi klora ali kake druge kemične substance, ki bi jo uporabili proti civilistom«. V organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW) so napovedali, da bodo sami preverili, kaj se je dogajalo v Dumi. Kot je povedal generalni direktor organizacije Ahmet Uzumcu, so že izvedli preliminarne analize, na teren pa so poslali posebno skupino, ki bo poskusila ugotoviti, ali je bilo uporabljeno kemično orožje. Nemudoma se je oglasila tudi britanska premierka Theresa May, ki je poudarila, da bodo morali Al Asad in njegovi zavezniki, vključno z Rusijo, odgovarjati, če bo ugotovljeno, da so odgovorni za napad s kemičnim orožjem.

V domnevnem napadu z njim v Dumi, ki velja za zadnjo trdnjavo upornikov v Vzhodni Guti, je po podatkih belih čelad umrlo najmanj 60 ljudi. Neodvisne potrditve uporabe kemičnega orožja sicer do včeraj še ni bilo.