Sirske vladne sile so ob podpori ruske vojske 18. februarja pričele ofenzivo na Vzhodno Guto, ki je zadnja trdnjava upornikov v bližini Damaska. Doslej so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP uspele zavzeti 95 odstotkov enklave, saj naj bi uporniki vztrajali le še v največjem mestu Duma.

Območje Dume je pod nadzorom uporniške skupine Džaiš al Islam, v petek pa so sirske sile tam po neuspešnih pogajanjih začele vojaško ofenzivo, v kateri je doslej po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice umrlo že 48 civilistov, navaja nemška tiskovna agencija dpa. »Režim poskuša zategniti vrvico okoli Dume z zahoda, vzhoda in juga,« je povedal vodja observatorija Rami Abdel Rahman.

V zadnjih 24 urah umrlo najmanj 15 civilistov

Uporniki so na ofenzivo odgovorili s streljanjem na vladne položaje v notranjosti in okolici Damaska. V zadnjih 24 urah je tam po navedbah Sirskega observatorija, ki ima sedež v Veliki Britaniji, umrlo najmanj 15 civilistov.

Ponovno zavzetje Vzhodne Gute bi bil pomemben mejnik v prizadevanjih sirskega predsednika Bašarja al Asada za osvoboditev ozemlja, ki so ga v sedmih letih državljanske vojne v Siriji zavzeli uporniki.

Vojna v Siriji je od začetka konflikta leta 2011 terjala že več kot 350.000 življenj, več milijonov ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.