S sprehodom skozi naselje, ki so ga gradili v letih od 1956 do 1959, bosta umetnostna zgodovinarka Martina Malešič in arhitekt Uroš Rustja, ki se s tematiko ukvarjata strokovno, poleg tega pa v enem od blokov živita tudi sama, predstavila zgodovino gradnje, posebnosti in kakovost bivanja ter se dotaknila tudi problematike današnjega stanja – dilem prenove in vzdrževanja.

Preproste, a inovativne rešitve

Stanovanjski bloki na Prulah, ki so bili namenjeni delavcem Ljubljanske univerze, so prvi pomembni primer Kristlove arhitekture. V kolektivno stanovanjsko gradnjo tistega časa so uvedli vrsto preprostih, a inovativnih rešitev - tako v zasnovo stanovanj kot tudi drugih prostorov bloka. Kristlu se je takratno slovensko stanovanjsko načrtovanje zdelo togo in nedomiselno, zato je hotel v naš prostor vnesti svežino in tipologijo odprtega stanovanjskega tlorisa z bolj kulturno obravnavo predvsem sklopa dnevno-bivalnega dela.

Očarljiva francoska okna

Stanovanja so minimalnih kvadratur ter zasnovana ekonomično in prilagodljivo. Novost predstavlja »nočni« hodnik, s katerim je arhitekt ločil dnevni in spalni del stanovanja. V univerzitetni blok na Prulah mu je uspelo namesto bivalne kuhinje umestiti prelivajoč se tridelni prostorski princip dnevno-bivalnega sklopa: dnevna soba, jedilnica in kuhinja z vgrajeno popolno opremo; tudi spalnica je imela vgrajeno omaro. Element, ki še danes očara, pa so »francoska okna«. Stanovanja so bila namreč namenjena asistentom ljubljanskih fakultet, torej mladim družinam z otroki, zato je imel Kristl pri projektiranju v mislih majhne otroke, ki se premikajo po stanovanju po vseh štirih in raziskujejo svoj mali svet.

Razlikujoči se severna in južna fasada

Stopnišča v blokih imajo manjše balkone, ki osvetljujejo hodnik in omogočajo zračenje. Vhode prekrivajo baldahini iz pločevine, ki so obešeni na preprosto cevno konstrukcijo. Severna in južna fasada sta oblikovani kot abstraktni geometrizirani ploskvi in se med seboj razlikujeta: južna ima podolgovata francoska okna, severno pa sestavljajo različni elementi – okna v pasovih, balkoni stopnišč in zračniki.

Za ogled so obvezne prijave na izobrazevanje@mao.si.