Kot je poročal portal Bloomberg, je iniciativa s kodnim imenom Kalamata še v zgodnji fazi, vendar kljub vsemu odraža vizijo podjetja Apple, da vse njihove naprave delujejo v še večji sinergiji. Apple in Intel, dva tehnološka kalifornijska giganta, tesno sodelujeta že od leta 2006, ko so pri Applu v macbook pro in imac prvič vgradili Intelove komponente. Vendar naj bi bil prihajajoči razhod le za redke presenečenje. Poznavalci namreč trdijo, da Intelov razvoj v zadnjih letih stagnira in da tako poslovanje ne vodi nikamor.

Intelu sicer trenutno še pripada krona za najbolj priljubljene in razširjene procesne enote, vendar Applovi najnovejši mobilni telefoni so te že opustili. Stavijo na svojo strojno opremo, ki naj bi že suvereno prekašala Intelovo. Applov rez bo za Intel pomenil petodstotni padec dobička, ocenjujejo pri Bloombergu.

Celovita lastna proizvodnja vseh komponent bi Applu omogočila popoln nadzor nad vsem, kar se v podjetju dogaja. Že tako je bil Intel eden izmed redkih zunanjih proizvajalcev, ki ga je Apple sprejel medse. Sprememba naj bi podjetju iz Cupertina omogočala tudi to, da bo hitreje posodabljalo svoje naprave in na tak način ohranjalo prednost pred konkurenti. Na Intelove čipe se trenutno namreč zanašajo vsi največji, kot so Dell, HP, Lenovo, Asustek.

Applovi uporabniki lahko postopoma pričakujejo, da se bo tranzicija najprej zgodila v programski opremi. Iphoni in ipadi z Applovimi procesorji podpirajo operacijski sistem ios, medtem ko računalniki poganjajo operacijski sistem macos. Integracija teh dveh naj bi z novimi čipi postala še bolj očitna, prvi koraki do sprememb pa se že pripravljajo. Razvijali naj bi namreč novo platformo, interno imenovano marcipan, ki bo uporabnikom omogočala uporabo mobilnih aplikacij kar na prenosnikih, piše Bloomberg.

Intel na drugi strani napada tudi Qualcomm, največji proizvajalec čipov za mobilne telefone. Z različnimi podjetji naj bi namreč že razvijali ultra prenosne osebne računalnike, ki bodo temeljili na njihovih procesorjih. Tudi oni namreč želijo odškrtniti del tržnega deleža, ki mu Intel vlada že več kot desetletje.