Ob progi Pietramurata se vsako leto zbere tudi zelo veliko navijačev iz Slovenije. Tamkajšnja dirka je z njihove strani tudi najbolje obiskana v celotni sezoni za svetovno prvenstvo, zato se bodo (poleg Gajserja in Gerčarja še mladinec Maks Mausser na dirki evropskega prvenstva EMX 125) počutili kot doma. Na letošnji dirki s krogom dolžine 1660 metrov bi moral poleg Gajserja in Gerčarja prvič v tej sezoni voziti tudi Jernej Irt (njegov 24-letni brat Peter se je dokončno odločil, da ne bo več profesionalni motokrosist in bo vozil bolj ali manj samo še za hobi), a mu je artroskopija kolena po padcu na treningu preprečila nastop: »Žal ne bom mogel voziti v Trentinu, kajti po operaciji kolena je okrevanje v polnem teku. Toda na srečo ne gre za nič hujšega. Zdaj že kolesarim in vadim v fitnesu, na motorju pa naj bi bil spet že čez nekaj tednov. Računam, da bom do dirke za svetovno prvenstvo, ki bo v drugi polovici maja v Nemčiji, že stoodstotno nared.«

Nekdanji svetovni prvak Tim Gajser je letošnjo uvodno dirko v Argentini izpustil zaradi poškodbe in operacije zlomljene čeljusti po hudem padcu v Mantovi. Na drugi preizkušnji v Valkenswaardu na Nizozemskem si je privozil 20 točk in deveto mesto, pred dvema tednoma v Valencii pa 28 točk in šesto mesto. Šampion iz Pečk pri Makolah ima na lansko dirko v Trentinu lepe spomine, saj je bil skupno drugi (za domačinom Antoniom Cairolijem, ki je dobil zadnji dve preizkušnji na progi Pietramurata) po tretjem mestu v prvi vožnji in zmagi v drugi vožnji. »Treningi potekajo po načrtih in na motorju se počutim vedno bolje. Proga v Trentinu je trda in mi je zelo všeč. Vem, da bo spet veliko slovenskih navijačev, zato bučne podpore z njihove strani ne bo manjkalo, kar me bo še dodatno motiviralo. Želim odpeljati vrhunsko dirko,« je optimistično razpoložen Tim Gajser, ki je po treh dirkah v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo na enajstem mestu z 48 točkami, prvo pa si delita Cairoli in Nizozemec Jeffrey Herlings s po 141 točkami.

Klemen Gerčar je prav tako izpustil prvo dirko v Patagoniji v Argentini, na Nizozemskem (skupno 31. mesto) in v Španiji (30. mesto) pa obakrat ostal brez točk za svetovno prvenstvo. Gerčar je minuli konec tedna tekmoval tudi na dirkah državnega prvenstva v Zaboku na Hrvaškem in v Prilipah pri Brežicah in osvojil drugo mesto za Gajserjem. »Pričakujem, da bom iz dirke v dirko napredoval. V Trentinu bo spet najpomembnejši dober start, nato pa želim čim dlje ostati v najboljši dvajseterici. Progo in teren dobro poznam, zato sem prepričan, da lahko odpeljem dobri vožnji,« se nadeja Klemen Gerčar. Kvalifikacije v elitnem razredu MXGP v Trentinu bodo danes ob 17.10, glavna dirka pa jutri s prvo vožnjo ob 14.15 in z drugo vožnjo ob 17.10.