V predsedniških volitvah leta 2004 je bil Juščenkov tekmec Viktor Janukovič, ki ga je odkrito podpirala Rusija Vladimirja Putina. Janukovič je zmagal z majhno prednostjo, zaradi suma ponareditve izida je sledila tako imenovana oranžna revolucija, ki je izsilila ponovne volitve, na katerih je nato zmagal reformist Juščenko.

Predsednik Ukrajine je bil do februarja 2010. Bilo je 6. septembra 2004, ko se je Juščenko udeležil kosila z direktorjem ukrajinske obveščevalno-varnostne agencije in njegovim namestnikom. »Preiskave so kasneje pokazale, da je bil strup dodan rižu,« je razložil danes 64-letni Ukrajinec, ki se še dobro spomni, kaj mu je tistega dne dejala soproga, ko jo je poljubil: »Tvoje ustnice imajo kovinski okus.« Juščenko je za las preživel poskus umora.

Najbrž ga je rešilo to, da je kmalu po zaužitem obroku bruhal. Na zdravljenje so ga odpeljali v Avstrijo. V različnih klinikah so kasneje opravili več kot 25 kirurških posegov, s katerimi so skušali odstraniti posledice zastrupitve. Kdo ga je skušal umoriti, ni bilo nikoli razjasnjeno.

Na novinarsko vprašanje, ali je njegovo zastrupitev naročil Putin, je odvrnil: »Odgovor poznam, vendar ga ne morem izgovoriti.« Ko je izvedel za zastrupitev Skripala, ga je zabolelo ob misli, kako slepa je Evropa. »Države so tako neprijazne druga do druge in niso solidarne v svojem odnosu do Rusije,« je razočaran. Želi si, da bi združena Evropa končno spoznala, da je za njihove državljane največji izziv srednjeveška fevdalna politika, ki jo Rusija v 21. stoletju še zmeraj izvaja.