Minuli konec tedna se je z lepim vremenom začela tudi sezona nabiranja čemaža. Zakonski par je pri tem jesenski podlesek pomotoma zamenjal za čemaž. Zaužitje te rastline je bilo usodno za oba zakonca. V četrtek je v UKC Ljubljana umrla žena, danes še njen mož.

Ljudje čemaž običajno zamenjajo z jesenskim podleskom in čmeriko, zelo redko s šmarnico, je pojasnil doc. dr. Miran Brvar, vodja centra za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana. Smrtno nevarno je lahko že zaužitje dveh celih rastlin. Podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki zavre delitev celic in prizadene praktično vse organe v telesu. Po zaužitju jesenskega podleska se kmalu, običajno že v eni uri, pojavijo slabost, bruhanje, driska, bolečina v v trebuhu. To lahko traja ves dan. Običajno v tej fazi bolnik pomoč poišče na urgenci. Dan po zaužitju pride v primerih hujše zastrupitve do odpovedi organov in nato do odpovedi kostnega mozga; bolnik lahko umre zaradi okužbe in krvavitev. Posebnega zdravljenja ali protistrupa za jesenski podlesek ni in zastrupljence zdravijo podporno. Pri bolnikih, ki vse te težave preživijo, poznejših posledic zastrupitve naj ne bi bilo.

Pogosta je tudi zamenjava čemaža s čmeriko, vendar te zastrupitve niso smrtne. Zastrupljeni začnejo bruhati hitreje, običajno že pol ure po zaužitju, potem se pojavijo težave z živčnim sistemom, predvsem motnje vida, upočasni se pulz, včasih tudi izgubijo zavest. Bolniki zaradi tega ne umrejo, lahko pa pride do poškodbe, če se na primer sami peljejo z avtom v bolnišnico, kar se je po Brvarjevih besedah že zgodilo.

»Če imajo ljudje težave po obroku 'čemaža', je dobro, da pridejo čim prej v bolnišnico in s seboj prinesejo ostanke rastlin, ki so jih nabrali, saj lahko na tej osnovi ugotovijo, katero rastlino so pojedli,« svetuje zdravnik. V primeru zakoncev so bili vsi listi jesenski podlesek. »Svetujemo, da ljudje čemaža ne nabirajo, če ga ne poznajo, saj ne bo od tega nobene koristi: nič bolj ne bodo zdravi in ne bodo dlje živeli,« je še položil na srce.

Od leta 2000 so v UKC Ljubljana zdravili 32 bolnikov, ki so se zastrupili z rastlinami, podobnimi čemažu. Trije bolniki, ki so se zastrupili z jesenskim podleskom, so umrli. Letos so imeli blažji primer zastrupitve tudi v eni od drugih bolnišnic.