Podjetje Wien Energie bo za sončne elektrarne na večstanovanjskih stavbah namenilo 100 milijonov evrov, za inovacije 120 milijonov in za gradnjo novih polnilnih postaj za električna vozila 15 milijonov evrov.

Sončne elektrarne na večstanovanjskih stavbah

Do leta 2030 bo dunajsko javno energetsko podjetje Wien Energie kar 100 milijonov evrov namenilo za gradnjo sončnih elektrarn z zmogljivostjo 600 megavatov na površini, primerljivi s 1300 nogometnimi igrišči. K projektu se bodo lahko aktivno vključili tudi meščani, saj bodo sončne elektrarne namestili na strehe večstanovanjskih hiš.

Na Dunaju načrtujejo, da bodo na 10 odstotkov od vseh 68.000 večstanovanjskih hiš namestili skupnostne fotovoltaične naprave. »Najemniki in lastniki stanovanj bodo lahko elektriko, proizvedeno v sončnih celicah na skupnih strehah, direktno uporabljali in na ta način zmanjšali svoj račun za elektriko,« je povedal predsednik uprave Wien Energie Michael Strebl ter dodal, da za to pri meščanih že obstaja velik interes. Do konca prihodnjega meseca bo znano, kakšen model soudeležbe jim bodo ponudili.

Tisoč novih polnilnih postaj za električna vozila

Podjetje Wien Energie bo dodatnih 15 milijonov evrov namenilo še za gradnjo mreže polnilnih postaj za električna vozila. Do konca leta 2020 nameravajo postaviti 1000 novih polnilnic na 500 javnih mestih. Wien Energie tudi tukaj ponuja meščanom možnost soudeležbe, kar je lani jeseni naletelo na zelo dober odziv, saj so meščani v gradnjo polnilnic vložili dva milijona evrov.

120 milijonov evrov za inovacije

Za raziskovanje in inovacije bo podjetje Wien Energie v prihodnjih petih letih namenilo 120 milijonov evrov. »Letos pričakujemo pravo eksplozijo inovativnih energetskih rešitev,« napoveduje Strebl. Uresničili bodo številne inovativne projekte 180 zagonskih podjetij z vsega sveta, ki so bila izbrana na njihovem natečaju Innovation Challenge 2017. To so med drugim pametni droni, ki vzdržujejo vetrnice in fotovoltaične naprave, očala z nadgrajeno resničnostjo za odkrivanje napak na elektrarnah in računalniški program Chatbot, ki preko facebooka klepeta z uporabniki in jim odgovarja na vprašanja glede energije.