V vseh treh močno obiskanih turističnih krajih na Gorenjskem, v Bohinju, na Bledu in v Kranjski Gori, so za novo turistično sezono pripravili nekaj novosti, povezanih predvsem s prometom. Ta je namreč lani poleti povzročil precej negodovanja tako obiskovalcev kot domačinov. Uredili bodo nekaj novih parkirišč, obiskovalcem pa bo na voljo več možnosti za uporabo javnega prevoza do najbolj priljubljenih ciljev, obljubljajo turistični delavci.

Dražje ob Bohinjskem jezeru, brezplačno v Bohinjski Bistrici

V Bohinju so spremembe, ki jih uvajajo, namenjene predvsem prizadevanjem, da bi večino prometa, predvsem mirujočega, odmaknili od Bohinjskega jezera. »To bo potekalo postopoma, hkrati z vzpostavljanjem alternativnih možnosti pakiranja se bodo ukinjala parkirna mesta ob Bohinjskem jezeru. Temu bo postopno sledila tudi cenovna politika,« je napovedal župan občine Bohinj Franc Kramar. Tako bodo svetniki občine Bohinj že nocoj odločali o podražitvi nekaterih parkirnin. Na parkiriščih tik ob Bohinjskem jezeru se bo cena parkiranja sredi poletne sezone dvignila za 50 centov, na dva evra na uro. Kljub temu bo, če bo predlog obveljal, na parkirišču v Ribčevem Lazu (na travniku nasproti Kristala), ki je od jezera oddaljeno deset minut hoje, za pet evrov mogoče vozilo pustiti ves dan, do jezera pa bo obiskovalce brezplačno prepeljal tako imenovani shuttle prevoz. Dnevno parkiranje na parkirišču Labora v Ribčevem Lazu, ki je pet minut hoda od jezera, bo stalo deset evrov.

Veliko cenejše bo, če bo predlog obveljal, parkiranje v Srednji vasi na parkirišču Senožeta, kjer bo za ves dan treba odšteti le dva evra. Parkirišče bodo dodatno uredili in vzpostavili infrastrukturo za avtodome. Do jezera bo mogoče priti s shuttli (ob koncih tedna) ali z rednimi avtobusnimi progami. V Bohinju pa upajo, da se bo večina obiskovalcev odločila za brezplačno parkiranje v Bohinjski Bistrici ob kampu Danica, kjer nameravajo po Kramarjevih besedah parkirišče celo razširiti, za en evro pa bi se s 24 ur veljavno kartico »gost Bohinja« obiskovalci lahko ves dan vozili z javnim prevozom po Bohinju, dodaja direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

Na Bledu bodo pred poletjem odprli severno obvoznico

Urejanje prometa na Bledu spominja na mozaik, meni direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj. Obenem opozarja, da bo ta končno podobo dobil šele čez tri leta, ko naj bi bila dokončana tudi južna razbremenilna cesta, ki bo z Bleda vodila proti Bohinju. Za boljše stanje v prometu bo po njegovih besedah že letos poleti poskrbela severna razbremenilna cesta proti Gorjam in Pokljuki, ki naj bi jo odprli še pred začetkom letošnje turistične sezone. Ob njej v bližini Blejskega gradu urejajo veliko parkirišče, namenjeno tudi dnevnim obiskovalcem. Na njem bo lahko parkiralo 300 vozil, 40 avtobusov in 25 avtodomov.

Podobno kot v Bohinju bodo tudi na Bledu, kot napoveduje Rogelj, spremenili cenovno shemo parkiranja. Najdražje bo v bližini Blejskega jezera, medtem ko bodo ob vstopih na Bled, kjer naj bi uredili parkirišča, obiskovalci parkirali brezplačno. Tako naj bi ob starem Betinu ob kolesarski in sprehajalni poti uredili 80 brezplačnih parkirišč. O tem, koliko parkirnih mest je še prostih na posameznih parkiriščih, naj bi jih opozarjale informativne table z aktualnimi podatki, podobno kot v Bohinju.

S parkirišči se po besedah podžupana Bogdana Janše ukvarjajo tudi v Kranjski Gori. Vzpostavljajo modre cone, olajšali bodo tudi nadzor nad prometnimi tokovi in izboljšali varnost udeležencev v prometu. Spremenjen prometni režim so skupaj z vsemi deležniki dorekli za alpsko dolino Vrata, v katero po zapolnitvi parkirnih mest ne bo več mogoče z osebnim vozilom. Avto bo mogoče pustiti na enem od treh parkirišč v Mojstrani, od koder bo v Vrata vozil javni prevoz na okolju prijazen pogon.