Potem ko so lani na Hrvaškem gostili rekordnih osemnajst milijonov turistov, se novih uspehov nadejajo tudi letos. Zgovoren podatek je, da se lahko naši sosedje samo v letošnjem januarju pohvalijo s kar 28 odstotki več nočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani. Najštevilčnejši gostje od leta 2016, ko so vzpostavili letalski povezavi Zagreb–Seul in Dubrovnik–Seul, so, poleg Američanov, nepopisne množice Korejcev.

»Veliko reklame na azijskem trgu so nam naredili Japonci. Oni so vedno povsod prvi. Zelo so jim bile všeč naše naravne lepote, zgodovina mest, kulturne znamenitosti in gastronomija. Potem je k nam prišla prva ekipa Korejcev. Najprej so snemali neki resničnostni šov, nakar so se posvetili televizijski seriji, ki je tako obnorela korejske gledalce, da hočejo zdaj številni na lastni koži izkusiti poti svojih televizijskih junakov,« izjemno zanimanje Korejcev pojasni zagrebška turistična vodnica Martina Cernogoraz.

Prestolnica Zagreb je ena njihovih obveznih postojank. Ne le v času adventa, ko so turistični delavci v enem dnevu našteli tudi po petnajst tisoč tujih obiskovalcev. Središče Hrvaške skozi vse leto ponuja številne znamenitosti za prav vse okuse in generacije.

Ples svetlobe in luči

V Zagrebu gostijo številne mednarodne kulturne prireditve. Svetovni festival animiranega filma Animafest je po tradiciji drugi festival animacije v Evropi. Svet na zagrebške odre prinašajo tudi glasbeni bienale, teden sodobnega plesa, mednarodni festival sodobnih gledališč Eurokaz, tradicionalna mednarodna revija folklore, ulični festival Cest is d'best in drugi. Vsebino uličnemu druženju je minuli konec tedna dodal prvi letošnji festival na ulicah in trgih, ki je nekakšen uvod v festivalsko sezono na prostem – Festival luči.

Štiridnevno dogajanje v strogem mestnem središču je drugo leto zapored postreglo z impresivnimi podobami devetnajstih instalacij raznobarvnih luči, ki so ustvarile pravo svetlobno idilo.

Množice navdušenih obiskovalcev so se sprehodile skozi znamenite mestne trge, ulice in parke, mimo domala vseh mestnih kulturnih znamenitostih, odetih v pisane barvne svetlobne preobleke. Paša za oči in tudi druga čutila.

»Gre za inovativno umetnost, urok svetlobe, igrivosti in veselja. Vse to je le še dodatni razlog za obisk naše prestolnice,« je svetlobno vzdušje, ki se je sklenilo s plesom barvitih laserjev, opisala Cernogorazova.

Pomladna svetloba v predoru Grič, Žogice v slapu ob znameniti zagrebški vzpenjači, ki velja za najkrajši javni prevoz, Svetilnik – svetlobna instalacija na stolpu Lotrščak, Laserski labirint in druge atrakcije so bili resnično vredni ogleda.

»Pa tudi več kot odličen in zdrav uvod v drugi najbolj priljubljen 'šport' v Zagrebu – pitje kave in komentiranje mimoidočih na kateri od številnih obleganih lokacij. Prvo mesto tako ali tako pripada nogometu,« je svoje misli za konec strnila Martina Cernogoraz.