Planinska zveza Slovenije (PZS) se je v začetku leta preselila v nove prostore. Zdaj jih je mogoče najti na naslovu Ob železnici 30a, v 2. nadstropju poslovne stavbe Saturnus. Novi sedež organizacije v bližini BTC je opremljen tudi prijazno do zaposlenih.

»Ob snovanju in izbiranju ustrezne opreme za nove prostore smo v čim večji meri upoštevali zahteve po ergonomsko urejenih delovnih mestih,« je povedal generalni sekretar PZS Matej Planko. »Kupili smo ustrezne stole, po višini nastavljive mize, monitorje smo prilagodili na ustrezno višino. V skupnih prostorih smo uredili tudi manjši kotiček za sprostitev in rekreacijo. Ker smo planinska zveza, smo vgradili tudi mini plezalno steno.«

Ob otvoritvi novega sedeža je zato Športna unija Slovenije podelila predsedniku PZS Bojanu Rotovniku certifikat zdravju prijazna organizacija. »Certifikat je svetovalno-revizorski postopek, ki  temelji na družbeno odgovornem načelu sodelovanja z zaposlenimi, s poudarkom na zdravi vadbi, uravnoteženi prehrani in stabilnem duševnem zdravju na delovnem mestu in v zasebnem življenju,« so pojasnili v Športni uniji Slovenije, kjer so PZS pomagali pri urejanju novih prostorov. Celostnemu programu promocije zdravja na delovnem mestu, ki ga lahko od športne unije pridobijo  slovenska podjetja, javne ustanove in nevladne organizacije z najmanj petimi zaposlenimi, sta izkazala podporo tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Direktorat za javno zdravje Ministrstva RS za zdravje.

Zdravi zaposleni so učinkovitejši

Absentizem med zaposlenimi v organizacijah je postal pereč problem, vodstva organizacij pa zaradi pomanjkanja merljivih podatkov ne morejo ugotavljati, kako učinkovito je vlaganje v promocijo zdravja na delovnem mestu. Program Zdravju prijazna organizacija temelji na celoviti obravnavi posameznika ter je usmerjen v ohranjanje in krepitev zdravja oziroma v zdrav življenjski slog zaposlenih. Vključuje telesno pripravljenost, zdravo prehranjevanje in preprečevanje stresa. »Cilj je, da poiščemo optimalno  povezavo med zdravim življenjskim slogom in učinkovitostjo zaposlenih,« pravijo v Športni uniji Slovenije, kjer s certifikatom organizacijam zagotovijo kakovostno orodje za vzpostavljanje zdravega delovnega okolja.

Program vključuje pomoč strokovnjakov s področij prehrane, ergonomije, psihologije in coachinga ter zagotavlja sistematičen, celosten, glede na konkretne okoliščine oblikovan pristop do zaposlenih v podjetju. Z analizo delovnih mest naredijo posnetek stanja v organizaciji, med zaposlenimi pa izvedejo anketo in mednarodni test European Fitness Badge s področja športa za vse, s katerim lahko zaposleni v delovnih organizacijah preverijo svojo telesno pripravljenost.

Vaje v okviru testiranja so prilagojene različnim ravnem telesne pripravljenosti, zato so primerne za vsakogar, tudi za starejše in manj aktivne ljudi. Po letu dni s ponovitvijo testiranj preverijo odstopanje od želenih rezultatov oziroma raven njihovega doseganja. Na tak način vodstvo podjetja nadzira vlaganja v zdravje zaposlenih in učinkoviteje načrtuje posameznikovo karierno pot. Ob koncu programa prejme organizacija certifikat zdravju prijazna organizacija, ki izkazuje skrb za zdravje zaposlenih in kaže na širšo družbeno odgovornost podjetja.