Na vrhu Forbesovega seznama najbogatejših žensk na svetu je bila dolgo dedinja kozmetične hiše L'Oreal Liliane Bettencourt. Po njeni lanskoletni smrti pa je naslov najbogatejše ženske prevzela dedinja ameriške trgovinske verige Walmart Alice Walton. Na drugem mestu je sedanja dedinja L'Oreala Francoise Bettencourt Meyers, na tretjem pa članica družine lastnikov BMW Susanne Klatten. Na seznamu je sicer 256 žensk, med njimi tudi prvič kriptomilijarderka. Skupna vrednost njihovega bogastva je 20 odstotkov višja kot lani, kar pomeni, da imajo največje svetovne bogatašinje v denarnici skupno bilijon dolarjev.

In kdo je Alice Walton? Hči ustanovitelja Walmarta Sama Waltona. Oče je v svoji avtobiografiji zapisal, da mu je Alice zelo podobna, saj je »neobičajna, a včasih zelo krhka«. Ta hip je njeno bogastvo ocenjeno na 41,5 milijarde dolarjev. V resnici je zrasla z zlato žlico, a se je vseeno izšolala za finančnico. Ni se odločila, da bi delala v družinskem podjetju, temveč je dolgo časa vodila svoje investicijsko podjetje. Toda nato se je posvetila le svojima prostočasnima dejavnostma: umetnosti in konjem. Menda je že kot otrok kupovala reprodukcije Picassovih slik, pred desetimi leti pa je svojo megazbirko ameriške umetnosti dala na ogled v muzeju Crystal Bridges v rodnem Arkansasu, katerega gradnjo je seveda tudi plačala. Dolga leta je živela na posesti Rocking W. Ranch v Teksasu, kjer je redila konje, konjerejci pa trdijo, da lahko med žrebički nemudoma prepozna, kateri konj bo prvak.

Alice Walton slovi še po dveh stvareh: povzročila je serijo prometnih nesreč, tudi s smrtnim izidom, a za to nikoli ni bila kaznovana, ter je zagrizena konservativka, ki je tudi v političnih kampanjah vedno financirala najbolj nazadnjaške kandidate. Tudi sicer precej donira, a med njenimi največjimi donacijami je ustanovitev poletnega katoliškega tabora za siromašne otroke, kjer se lahko naučijo plavati, a se vsak dan posvečajo tudi iskanju boga.

Njeno zasebno življenje pa je še bolj razgibano. S 24 leti se je poročila z znanim investicijskim bankirjem iz Louisiane, a sta se že čez dve leti ločila. Ameriški mediji navajajo, da je bila kasneje še enkrat poročena z gradbincem, ki ji je gradil bazen, a tudi ta zakon ni trajal dolgo, prav tako ga ni sama nikoli javno potrdila. Od tedaj pa je njeno zasebno življenje popolna neznanka, tako da uradno še vedno velja za ločenko.