Skupina delegatov pod vodstvom Britanca Nirja Deve se je z visokimi predstavniki Severne Koreje, med njimi tudi ministri, doslej srečala 14-krat v Bruslju, še eno srečanju pa naj bi bilo načrtovano za bližnjo prihodnost.

Delegacija Evropskega parlamenta za odnose s korejskim polotokom si je brez predaha prizadevala za dialog, ki bi končal vse bolj napeto jedrsko stanje v Severni Koreji, je pojasnil Deva.

»Večino pogovorov smo s kolegi izvedli v tajnosti. V luči napovedanih pogovorov pa zdaj naša prizadevanja razkrivam širši javnosti,« je povedal Deva.

Da bi skupina dosegla »preverljivo jedrsko razorožitev korejskega polotoka«, se je srečala tudi z visokimi predstavniki ZDA, Kitajske, Japonske in Južne Koreje.

Deva meni, da je skupina s tajnimi srečanji pripomogla k krepitvi zaupanja, kar bo podprlo načrtovan dialog med Severno Korejo in ZDA.

Sodeč po srečanjih z voditelji pa verjame, da so stroge sankcije, ki jih je EU uvedla proti Severni Koreji, ene izmed ključnih dejavnikov, da je Pjongjang privolil v pogovore.

Novica o tajnih sestankih je prišla na plan po nepričakovani napovedi srečanja med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom, do katerega naj bi prišlo do maja.