To so danes sporočili iz vodstva AfD v deželi Saška-Anhalt. Z mesta vodje poslanske skupine se bo 42-letni Poggenburg poslovil konec marca, kdaj točno odhaja z vrha stranke, pa še ni jasno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vzrok za odstop naj bi bile njegove izjave na shodu privržencev stranke sredi februarja v vasi Nentmannsdorf blizu Dresdna, ko je pripadnike turške etnične manjšine označil za »gonjače kamel« in »trgovce s kumino« ter jim sporočil, naj se vrnejo tja, kamor spadajo, »daleč onstran Bosporja, v svoje kolibe iz blata in k več ženam«.

Politika AfD je sicer razjezila kritika, ki so jo priseljenci pred tem izrekli na račun načrtovane razširitve notranjega ministrstva v novi nemški vladi na področje domovine, saj da ta spominja na obdobje nacizma in bo še dodatno razdelila državo. Poggenburg jim je sporočil, da Nemčija ne potrebuje nasvetov od Turkov, ki imajo na svoji vesti genocid nad Armenci.

»Ostra politična satira«

Zaradi teh besed ga je poleg vala ogorčenja in kritik, tudi z vrha lastne stranke, doletelo več ovadb zaradi sovražnega govora. Sam Poggenburg se je sicer branil, da je šlo zgolj za »ostro politično satiro« v tradiciji pepelnične srede - to je sreda po pustnem torku - po kateri naj bi nemški politiki na ta dan govorili brez dlake na jeziku.

A to očitno ni zaleglo. Njegovo vedenje naj bi razjezilo mnoge v stranki, vrstili naj bi se celo izstopi, za njegov odhod naj bi se po informacijah dpa prejšnji teden z veliko večino izrekla tudi poslanska skupina AfD v deželnem parlamentu. Sam je danes sporočil, da odhaja zaradi »pritiska iz stranke in poslanske skupine«.

Na deželnih volitvah v Saški-Anhalt leta 2016 je sicer stranka dobila kar 24,3 odstotka glasov, kar je njen najboljši rezultat doslej, vendar pa jo že ves čas pretresajo notranji spori, za katere mnogi krivijo tudi Poggenburgov avtoritarni način vodenja.