Vladne sile so s pomočjo ruskih letal in helikopterjev ter tujih in domačih prostovoljcev 18. februarja sprožile veliko ofenzivo za zavzetje zadnje uporniške enklave v bližini prestolnice.

Varnostni svet ZN je pred tednom dni in po zavlačevanju Rusije uspel potrditi resolucijo o enomesečnem humanitarnem premirju v Siriji, vendar se je ofenziva vladnih sil s pomočjo Rusije le še okrepila.

»Uresničevanje premirja ostaja v celoti in povsem nezadostno,« je pred zasedanjem Varnostnega sveta, sklicanem na zahtevo Francije in Velike Britanije, dejal veleposlanik Švedske Olof Skoog, ki je skupaj s kuvajtskim kolegom pripravil predlog resolucije o premirju.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid Raad al Husein je v Ženevi vladne sile in njihove tuje pomagače obtožil apokalipse v Vzhodni Guzi in načrtovanja novih apokalips, takoj ko bo ta končana. Okrog 400.000 prebivalcev Vzhodne Gute je v pasti že od leta 2013, v zadnji ofenzivi pa je bilo po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice ubitih 810 civilistov, od tega skoraj 180 otrok.