Sodelavci programa Dora spodbujajo ženske, da se udeležijo slikanja dojk (mamografije) in tako naredijo korak za svoje zdravje. Z mamografijo lahko zgodaj odkrijejo bolezenske spremembe v dojki, ko jih ženska ali njen zdravnik še ne moreta zatipati in znaki bolezni še niso vidni. Če raka dojk odkrijejo v zgodnji fazi, je verjetnost za uspešno zdravljenje velika.

V prvem krogu slikanja, ki je potekalo v mobilni enoti Postojna med februarjem in julijem 2016, se je odzvalo 54 odstotkov vabljenih žensk, kar je nižje od slovenskega povprečja. 128 žensk je potrebovalo dodatne preiskave, ker so zdravniki radiologi pri odčitavanju mamografskih slik videli spremembe na dojki. Pri 12 ženskah so zdravniki odkrili raka dojk.

Cilj programa Dora je v presejani populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za od 25 do 30 odstotkov. Pogoj za uspešnost programa je, da se vabilu na mamografski pregled odzove najmanj 70 odstotkov žensk.

Preprost pregled brez čakanja in brez napotnice

Za pregled ženska potrebuje vabilo, ki ga je prejela na naslov stalnega prebivališča, kartico zdravstvenega zavarovanja z urejenim osnovnim zdravstvenim zavarovanjem in osebni dokument. Pregled bo opravila ob uri, ko je nanj naročena. V primeru, da ženskam termin slikanja ne ustreza, se lahko prenaročijo prek elektronskega naslova dora@onko-i.si, spletnega mesta https://dora.onko-i.si ali na brezplačni telefonski številki 080 27 28 vsak delavnik od 9. do 12. ure, so sporočili iz programa Dora. lo