V sredo so v novomeškem zdravstvenem domu opravili mamografski pregled prvim desetim povabljenim ženskam, starim med 50 in 69 let z območja Dolenjske in Posavja v okviru programa Dora za zgodnje odkrivanje raka dojk. Novomeški zdravstveni dom je tako peti center v Sloveniji in prvi na jugovzhodu države, ki je izpolnil več kot sedemdeset strogih organizacijskih in kadrovskih zahtev po evropskih smernicah in pridobil status presejalnega centra. Program Dora je sicer začel Onkološki inštitut v Ljubljani kot nosilec državnega presejalnega programa izvajati leta 2008. Danes program pokriva 72 odstotkov ciljne populacije v državi. V letošnjem letu bodo opravili okrog 59.000 presejalnih mamografij, v prihodnjem letu naj bi jih že 75.000.

Na pregled v okviru programa Dora, ki deluje ločeno od ambulante za bolezni dojk, bodo v roku dveh let povabili vse ženske v omenjeni starostni skupini iz petnajstih dolenjskih in posavskih občin. Teh žensk je trenutno 17.020, kar pomeni, da bi jih ob 80-odstotni udeležbi slikali okrog 6900 na leto. Povabilo z datumom in uro mamografije bodo prejele z Onkološkega inštituta. Napotnice ne potrebujejo, jih bodo pa na presejalno mamografijo povabili na vsaki dve leti.

Ženske z območja Bele krajine ter iz občine Brežice pa bodo v skladu s strateškim načrtom povabili v mobilno enoto Dora v letu 2018. Do takrat imajo enake pravice do preventivne mamografije kot doslej, to je pravica do brezplačnega pregleda po 50. letu starosti na vsaki dve leti.

Zaradi raka dojk vsako leto umre 400 žensk

V novomeškem zdravstvenem domu so prvi mamograf dobili leta 1988 ob odprtju ambulante za bolezni dojk, devet let kasneje so ga nadomestili z novim, leta 2009 so z dobrodelno akcijo novomeškega Društva Julija prišli do sodobnega digitalnega mamografa, ki so ga do danes toliko tehnično nadgradili, da ga lahko zdaj uspešno uporabljajo v programu Dora, je dejala direktorica zdravstvenega doma Alenka Simonič.

V zadnjih šestih letih so v ambulanti za bolezni dojk vsako leto pregledali med 4000 in 6000 žensk in opravili okrog 6500 slikanj.

Vsak dan najmanj tri ženske v Sloveniji izvedo, da so zbolele za rakom dojk. Zaradi njega jih vsako leto umre okrog 400. Rak dojke je še vedno najpogostejši rak pri ženskah, a hkrati tudi eden redkih, kjer so preiskave že tako razvite, da ga je možno odkriti v zelo zgodnjih fazah, ko je še povsem ozdravljiv.

Vendar kot poudarja vodja državnega programa Dora Maksimiljan Kadivec z Onkološkega inštituta, priložnostno presejanje, ki je sicer že dolgo na voljo slovenskim ženskam, ne daje tako dobrih rezultatov kot organizirano, sistemsko presejanje. Tako trenutno le pri polovici žensk z rakom dojk bolezen odkrijejo dovolj zgodaj, da je ta še ozdravljiva.

»Naš cilj je, da bi se vabilu na presejalni pregled odzvalo več kot 70 odstotkov žensk. S tem bi se umrljivost v ciljni populaciji v državi zmanjšala za 25 do 30 odstotkov,« dodaja Kadivec. »Pri ženskah v Ljubljani, kjer pri nekaterih poteka že peti krog presejalne mamografije, je odzivnost okrog 90-odstotna. Delež tistih, pri katerih je rak omejen samo na dojko in se ni razširil na bezgavke, se je v letih, odkar izvajamo Doro, povečal s 50 na 70 odstotkov.«