Vremenske razmere so okrnile tudi 21. krog v prvi slovenski nogometni ligi. Prestavljanje tekem je postalo stalnica na začetku spomladanskega dela prvenstva, saj je nogometna zveza na april preložila tudi obračun med Krškim in Triglavom. Danes se bodo na prvi uradni tekmi v letu 2018 predstavile Domžale, ki se bodo v Novi Gorici pomerile z Ankaranom, Maribor pa bo v Ljudskem vrtu gostil Rudarja. Jutri bosta še tekmi Celje – Gorica in Olimpija – Aluminij.

ANKARAN – DOMŽALE (v N. Gorici) danes ob 14. uri, sodnik: Žnidaršič

Prva spomladanska tekma v Dravogradu je ponovno prestavljena na pravo pomlad. Pravzaprav se je scenarij, ki se je zgodil včeraj popoldne, napovedoval več dni, ko je bilo jasno, da zima še ne bo popustila. Ob neprijetnih obetih, da bo prestavljena še ena tekma uvoda v odločilni del sezone in da se bo kdo že začel spraševati, kaj te spremembe pomenijo za regularnost prvenstva, se je vendarle zgodil svetel preblisk: Ankarančani bodo tudi tretjo spomladansko tekmo odigrali na Primorskem. Če smo se ob prejšnjih dveh tekmah v Ajdovščini in Novi Gorici spraševali, kaj vse se je moralo poklopiti »v ozadju«, da so dobili zeleno luč za igranje bližje domu, je tokrat jasno, da so si za ta korak prizadevali tudi v Domžalah. Razlog je zelo razumljiv: Domžalčani po zimskem premoru še niso odigrali nobene tekme in v vseh pogledih je zanje zelo pomembno, da vendarle vstopijo v tekmovalni ritem. Ankarančani so se zagotovo toliko bolj potrudili z iskanjem še ene alternative Dravogradu, ker želijo nadgraditi uspešen februarski start, ki jim je prinesel štiri točke in stik z rešilnim devetim mestom. Naš namig: 2.

Verjetni postavi – Ankaran: Paal, Humar, Badžim, Pahor, Mate, Romero, Burkić, Suljić, Nkama, Santos, Bordon. Domžale: Mulalić, Širok, Dobrovoljc, Klemenčič, Melnjak, Husmani, Ibraimi, Alvir, Bizjak, Kirm, Ibričić.

MARIBOR – RUDAR danes ob 16. uri, sodnik: Balažič

V Ljudskem vrtu včeraj popoldne sneg ni samo naletaval, temveč je pošteno padal. Ogromno truda, samo da bi bili čim bolje očiščeni tako igrišče kot tribune. »Te zime imam jaz in najbrž tudi vsi drugi vrh glave,« želje po drugi »spomladanski« tekmi ni skrival mariborski trener Darko Milanič.

Zlasti zdaj, ko jih je po uvodnem remiju z Aluminijem, ko so si prav tako čim bolj prizadevali za izvedbo (pre)mrzle tekme, in odpadli tekmi s Triglavom v nedeljo Olimpija prehitela na vrhu lestvice. »Naš cilj je jasen: čim prej zavzeti prvo mesto. Zavedamo pa se, da se bomo do konca borili zanj,« je retorika, ki vseeno kaže, da branilci naslova in jesenski prvaki razumejo pomembnost tekme z Rudarjem.

Glavne preglavice zavoljo snega so, tako Milanič, da ne morejo ničesar narediti v miru. »(Naj)bolj se v kapah in rokavicah ukvarjamo s tem, da zebe. Ko moraš napadati, si v minusu. Na takem igrišču se je bistveno lažje braniti. Veliko pozornosti namenjamo temu, kako bomo nasprotnika premagali, zato nam nikakor ne prija, da tega ne moremo razvi(ja)ti.«

»Ne pričakujem nič drugega,« se je mariborski strateg spomnil obeh letošnjih tekem z Rudarjem, ko so vijoličasti tesno zmagali. »Ne pričakujem sprehoda, prisilili nas bodo, da se branimo, želim pa videti naše moštvo, ki napada v velikem številu in je zelo natančno.« Prav slednje Mariboru povzroča preglavice: Jan Mlakar po prejetem udarcu na prejšnji tekmi še ne bo nared, Marcos Tavares je naposled zdrav, v kadru pa sicer ne bosta Marko Šuler in Blaž Vrhovec.

Za Velenjčane je neznank še več že v lastnih vrstah, saj so zadnjo tekmo odigrali pred več kot dvema tednoma. Marijan Pušnik bo med peterico, ki je odšla, poleg branilca Damjana Vukliševića najbolj pogrešal Johna Maryja, vendar sta se na pripravah strelsko izkazala zlasti Edin Šehić (Hajduk) in Abu Kamara (Dukagjini). Naš namig: 0.

Verjetni postavi – Maribor: Handanović, Milec, Rajčević, Ivković, Viler, Cretu, Pihler, Bohar, Vršič, Tavares, Zahović. Rudar: Pridigar, Tomašević, Kašnik, Vasiljević, Pušaver, Bijol, Črnčič, Novak, Trifković, Šehić, Tučić.