Temperaturnih rekordov v minuli noči nismo dosegli, smo pa bili blizu, je pojasnil meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Andrej Velkavrh. V Ratečah se je ponoči temperatura spustila pod -20 stopinj Celzija, na Rogli je termometer pokazal -20,2, na Krvavcu pa -20,6 stopinje. Na Kredarici so namerili -27 stopinj. Najnižjo temperaturo na Kredarici so sicer izmerili v noči s 6. na 7. januar 1985, ko so namerili -28,3 stopinje.

Na severozahodu države bo danes še delno jasno, dopoldne se bo od vzhoda pooblačilo. »V južni Sloveniji bo danes rahlo snežilo, kakšna snežinka pa lahko pade tudi v osrednjih ali vzhodnih krajih,« je dejal Velkavrh. »Na Kočevskem in deloma Notranjskem ter Dolenjskem lahko zapade od pet do deset centimetrov puhastega snega,« je dodal. Najvišje dnevne temperature bodo od -5 do -9 stopinj Celzija, po nižinah Primorske malo pod nič stopinj.

Oranžno opozorilo za burjo

V noči na torek bo na Primorskem pihala burja, najmočnejši sunki bodo ponekod presegali hitrost 100 kilometrov na uro. Arso je izdal oranžno opozorilo. V torek bosta tako burja kot veter oslabela.

Na Primorskem bo v torek občasno delno jasno, drugod bo pretežno oblačno. Najnižje jutranje temperature bodo od -15 do -8 stopinj, na Goriškem in ob morju okoli -5, najvišje dnevne od -4 do -9, po nižinah Primorske okoli nič stopinj. V torek bo suho, na jugo lahko pade še kakšna snežinka.

»V sredo in četrtek pričakujemo mrzla jutra, ker bodo noči jasne in mirne, brez vetra,« je napovedal Velkavrh. V četrtek se bo čez dan od juga pooblačilo. »V četrtek popoldne bo od juga začelo snežiti, rahlo bo snežilo tudi ob morju,« je dodal. Postopno otoplitev lahko pričakujemo po četrtku. Zaradi oblačnosti bo petek bolj topel, temperature bodo okoli nič stopinj.

Zaradi močnega vetra promet oviran v Pomurju, na Gorenjskem in Primorskem

Močan veter ovira promet ponekod v Pomurju ter na Gorenjskem in Primorskem. Na primorski avtocesti med Uncem in Senožečami veter dela snežne nanose in je vidljivost zato slabša. Na cestah Postojna-Razdrto in Postojna-Pivka so zaradi tega tudi zastoji. Na prometno-informacijskem centru priporočajo voznikom, naj vozijo z zmanjšano hitrostjo.

Na širšem območju Postojne pa tudi drugod po Sloveniji veter dela snežne nanose, vidljivost je slabša, zato je priporočljiva dodatna previdnost.

Zaradi zdrsa tovornega vozila je na cesti Postojna-Pivka, pri avtocestnem priključku Postojna, promet močno oviran, zato je cesta prevozna samo za osebna vozila. Prav tako je do zdrsa tovornega vozila prišlo na regionalni cesti Poljčane-Podplat, ki je tudi prevozna samo za osebna vozila.

Zastoj tovornih vozil pred Nanosom

Zaradi burje pa je še vedno zaprta primorska avtocesta v predoru Kastelec proti Ljubljani. Obvoz je za ves promet po vzporedni cesti med Kastelcem in Kozino. Prepovedan je promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami na hitri cesti Razdrto-Nova Gorica, med cestninsko postajo Nanos in priključkom Selo, ter na regionalnih cestah Podnanos-Manče-Vipava, Vipava-Ajdovščina, Ajdovščina-Selo in Selo-Ajševica-Vogrsko.

Na regionalni cesti Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike zaradi snežnih nanosov. Zastoj tovornih vozil je pred cestninsko postajo Nanos proti Italiji.