Nogometaši Olimpije so v peti minuti triminutnega sodnikovega podaljška srečno izvlekli zmago proti Celju, Maribor pa je imel prazne naboje proti Aluminiju. Čeprav vodilni dvojec z igro ob odprtju spomladanskega dela prvenstva ni prepričal, se je Olimpija približala vijoličnim le na točko zaostanka. Prvoligaši zaradi zimskih razmer niso v celoti izvedli 19. kroga. Tekmi Rudar – Domžale in Krško – Gorica bodo odigrali šele aprila.

Bišćan: Celjani bi si zaslužili remi

V Stožicah je bilo najbolj razburljivo prav v zaključku tekme, ko so padli vsi trije zadetki. Pred tem se je trikrat tresel okvir vrat – Celjani so v prvih petnajstih minutah dvakrat stresli prečko, Olimpija z le tremi slovenskimi nogometaši v začetni enajsterici je bila najbliže zadetku po strelu Oduwe. Ljubljančani so imeli večjo posest žoge, a so bili iz protinapadov nevarnejši gostje, da so ljubljanski branilci izbijali žogo iz golove črte. Ko je v hladnem in vetrovnem popoldnevu že kazalo na remi brez golov, se je tekma šele dobro razživela.

Najprej je Savić prodor čez polovico igrišča kronal z natančno podajo na glavo strelcu Abassu, ki je žogo poslal v nebranjen del mreže. Pogumni Celjani se niso predali in kmalu izenačili, ko se je osmešil hrvaški novinec Uremović, Lupeta pa je s pobegom po desni strani poslal žogo v daljši kot vratarja Ivačiča. Olimpija je že po izteku sodniškega podaljška dočakala prosti strel na robu kazenskega prostora, ko se je z zmagovitim strelom čez živi zid proslavil Alves. »Šele na koncu se je tekma razživela. Celjani so bili čvrsti, za prikazano igro bi si zaslužili remi. Naše moštvo je pokazalo pravi značaj, saj so fantje verjeli do konca. Ko se je že zdelo, da nam ne bo uspelo zmagati, niso obupali,« je bil zadovoljen domači trener Igor Bišćan, celjski trener Dušan Kosič pa je pristavil, da si bo v posnetku podrobno pogledal akciji za oba gola Olimpije. Omenil je sporne sodniške odločitve. »Težko je izgubiti v zadnji sekundi, a se bomo s tem morali sprijazniti. Olimpija ima več izkušenj, mi pa bi morali znati kdaj izsiliti kakšen prekršek.«

Napad Maribora zmrznil

Bolj je zeblo, več priložnost je imel Maribor. Na eni tistih tekem, s katerimi se je letos že znal izmuzniti remiju. Se, če ima na igrišču novega-starega vijoličnega bojevnika, Marcosa Tavaresa. Kapetan je boleče manjkal, Maribor je še petič letos remiziral, petič brez golov. »Če kolega Oliver Bogatinov pravi, da je šlo njim vse po načrtu, nam rezultatsko ni. Prepričan sem, da bomo te točke na nekem terenu nekje vrnili. Gol je visel v zraku,« je remi pospremil mariborski trener Darko Milanič.

Poznalo se je, da je bila to za Maribor prva, za Aluminij pa že druga spomladanska tekma. »Morda smo izkoristili psihološki moment, spoznavanje sebe in strah smo dali skozi že proti Ankaranu,« je razloge za precej bolj ugledno točko od torkove pri Ankaranu našel Oliver Bogatinov. Milanič je od začetka dal priložnost Alexandru Cretuju, ki pa se v rombu (še) ni znašel. Težišče igre je precej nihalo, po bokih ni šlo. »Tekma mu ni bila pisana na kožo, a je odigral solidno tekmo. Zaradi zgoščene postavitve smo težje iskali rešitve. Moral se bo hitro adaptirati. Z izborom zadnjega veznega igralca bomo morali biti res natančni.« Za Milaniča je Cretujeva pozicija ključna, konkurenca pa takšna, da Blaž Vrhovec sploh ni našel mesta v kadru.

Bolj kot Cretu je na igro vplival Jan Mlakar. Za njegov strel se je moral Matija Kovačić konkretno iztegniti, v nadaljevanju pa darila, skoraj zicerja, ob podaji Luke Zahovića ni izkoristil. »Zelo aktiven je bil, imel iniciativo, dajal rešitve, nato pa dobil močan udarec v gleženj in je bilo vprašanje minut, kdaj ne bo več zmogel.« Če Zahović ni prišel do priložnosti, je to s klopi dočakal Jasmin Mešanović ob redki globinski žogi Dareta Vršiča: preigral je Kovačića, a je v zadnjem hipu »šumare« rešil Mario Jurčević tako, da je podrl tudi Mešanovića. Do konca, ki ga je glavni sodnik Asmir Sagrković odpiskal minuto prej, kot je pokazal četrti sodnik Miran Bukovec, vijoličasti niso razdrli taktično marljivega bunkerja Aluminija. Uspelo jim je, povrhu brez Denisa Šmeja in Luke Štora, posojenima iz Maribora, ki bi lahko igrala. »Z besedami se lahko zahvalimo za pomoč, da so ju posodili, z dejanji pa pokažemo hvaležnost,« je bil odkrit Bogatinov.

Ankaran kot olimpijska vas

»Torkova tekma je bila zaprtega tipa in je niste videli, zato je tudi ne morete primerjati z današnjo,« je z zarotniškim nasmeškom in v tipičnem »švickovem slogu« začasni ankaranski trener Alfred Jermaniš odvrnil na novinarski izziv, naj potegne vzporednice s torkovim remijem proti Aluminiju. Nekaj jih je mogoče potegniti, saj so bili, glede na statistične parametre, Ankarančani proti Triglavu spet v podrejenem položaju. Ampak tokrat so osvojili vse tri točke in to celo s prepričljivo zmago, za nameček z zadetkoma novincev. Jermaniš je druženje z novinarji po tekmi tudi nadaljeval v slogu, ko je še dodal: »Mi smo kot olimpijske igre, saj stalno nekje gostujemo.«

Tovrstna primerjava je možna tudi ob pogledu na ekipo, ki je pisana kot olimpijska vas, ampak očitno sestavljena za pomlad, ki bo drugačna od jeseni. Se utegne nadaljevanje sezone zaplesti triglavanom, ki imajo le še dve točki prednosti pred zadnjim Ankaranom? Siniša Brkić ve, kaj je bilo narobe: »Igra se za rezultat in točke, ne za posest žoge in lep vtis.«