V soboto se je v prvem studiu Televizije Slovenija odvil finalni izbor Eme, kjer se je osem popevk teden bo premierni uprizoritvi še enkrat predstavilo izbrani strokovni javnosti in televizijskim gledalcem. V zadnjih tednih je marsikdo pripomnil, da pogreša razigrano vzdušje koncertnega Gospodarskega razstavišča, menda ustreznejšega za takšno priložnost. A gledalcem pred ekrani je navsezadnje vseeno, saj so tako in tako osredotočeni na glasbo in v tem pogledu so nam s pomočjo spretnih scenografov in še spretnejših mojstrov luči na Emi pripravili nadpovprečno vizualno dogodivščino. Posnetke vseh nastopov so kmalu po koncu polfinala tudi uradno naložili na uradni evrovizijski kanal na youtubu in po številu ogledov posameznih skladb se je kmalu razjasnilo, na katere popevke bomo v finalnem obračunu najbolj pozorni.

Po pričakovanjih je največ ogledov (okoli 150.000) imela Ptica, popevka bratov iz zasedbe BQL, ki sta že na lanski Emi obveljala za ljubljenca občinstva. Približno deset tisoč manj ogledov je imela popevka Hvala, ne! Lee Sirk in še tisoč manj sedemnajstletna debitantka Lara Kadis s skladbo Zdaj sem tu. Vstopnico v finale so prejeli še Nuška Drašček s pesmijo Ne zapusti me zdaj, zasedba Indigo s skladbo Vesna, hitro pozabljeni Ukradeni cvet zasedbe Proper, popevka Blizu vokalistke Martine Martensson in Ina Shai (včasih znana kot Martina Šraj) s pesmijo V nebo.

Tokrat brez venčkovpreteklih zmagovalk

Letošnji finale Eme so novinarji prek srednje velikega televizijskega ekrana spremljali v sprejemni avli Televizije Slovenija, zakulisje, kjer so bili izvajalci s svojimi ekipami, pa so postavili v avlo sosednjega, službenega vhoda na Kolodvorski. Televizijski sprejem je v novinarskem kotičku občasno ponagajal, največkrat med kakšno šaljivo pripombo komičnega voditelja prireditve Vida Valiča, ki ga je v finalu v tej vlogi pospremila pevka Raiven. Iz zaodrja se je medtem javljala hrvaška kolumnistka in komičarka Andrea Andrassy. Ta je Valiču na vprašanje, kje se je naučila slovensko, odgovorila, da tam, kjer vsi Hrvati, torej na Krku. Potem ko so se še enkrat predstavile finalistke, so imeli gledalci pred ekrani deset minut časa, da za 63 centov na klic in največ pet klicev z ene številke oddajo svoj glas, medtem pa so se odločale tudi strokovne žirije. Spremljevalni program tokrat ni vseboval venčkov uspešnic preteklih zmagovalk, temveč so svoje nove stvaritve predstavili pevka Raiven, Maja Keuc, ki zdaj živi na Švedskem in ustvarja pod vzdevkom Amaya, ter lanski zmagovalec Omar Naber, ki se po novem preizkuša v elektronski glasbi.

Četrtič na Emi, tretjič na Evrovizijo

Za razburljivejšo razglasitev so poskrbeli s postopnim sporočanjem rezultatov vsake od šestih strokovnih žirij. Žirija nekdanjih zmagovalcev Eme, žirija glasbenih ustvarjalcev, Klub oboževalcev Eme, radijska in televizijska žirija so se strinjali, da si največ (12) točk zasluži Lea Sirk in popevka Hvala, ne!, mednarodna žirija pa je najbolje ocenila pesem Glow izvajalke Ine Shai. Ta in dvojec BQL sta tudi izjemi, ki sta v finalu izkoristili priložnost za nastop v tujem jeziku (v polfinalu je bila slovenščina obvezna). Sledili so glasovi občinstva – ti so šteli enako kot vsi glasovi žirije skupaj – in po predvidevanjih sta pri gledalcih s konkurenco pometla brata BQL. A na tretje mesto se je pri gledalcih zapisala Sirkova in to ji je zagotovilo končno zmago, torej vstopnico na predizbor evrovizijske popevke v Lizboni 10. maja.

Medtem ko sta Rok in Anej Piletič iz BQL na družbenih omrežjih in v zakulisju poudarjala, da nadvse privoščita zmago odlični Lei, sta na vprašanje, ali nameravata poskusiti v tretje, odgovorila le s šaljivim »hvala, ne«, a pozneje priznala, da sta enako zatrjevala že lani. A Lea Sirk, magistrirana flavtistka, šolana vokalistka in učiteljica, ki je medijsko prepoznavnost lani krepila z nastopanjem v oddaji Pop TV Znan obraz ima svoj glas, je letos na Emi poskušala že četrtič – lani se ji s skladbo Freedom ni uspelo uvrstiti v finale, leta 2009 je s pesmijo Znamenje iz sanj Patrika Grebla pristala na devetem mestu, leta 2010 pa na desetem s skladbo Vampir je moj poet. Na evrovizijski oder bo stopila tretjič, saj je v vlogi spremljevalne vokalistke na Evrovizijo odpotovala že z Manuello pred dvema letoma in s Tinkaro Kovač leta 2014.

Morda po zmagi prav zato ni pretiravala z vzhičenjem – izjavila je, da se zaveda pritiskov, napornih urnikov in odgovornosti, ki pridejo z zastopanjem države na Evroviziji. Kljub vsemu je gledalcem obljubila, da se bo ob skladbi, ki menda govori o vzpostavljanju distance do virtualnega sveta, »zatresla cela Portugalska«.