Plenković je na seji vlade izrazil pričakovanje, da bodo v začetku prihodnjega tedna opravili vsa potrebna posvetovanja ter da bodo potem sestavo nove izredne uprave Agrokorja predlagali zagrebškemu sodišču, ki obravnava gospodarske zadeve. Potrdil je, da bo novi izredni pooblaščenec zagotovo dobil svojega namestnika.

Mrzlično iskanje novega pooblaščenca

Dosedanji izredni pooblaščenec v koncernu Ante Ramljak je v torek nepreklicno odstopil zaradi očitkov, da je posredoval pri donosnih pogodbah svetovalcev izredne uprave. Plenković je na novinarski konferenci v sredo zvečer povedal, da bo Ramljak nadaljeval svoje delo v Agrokorju, dokler ne bodo imenovali novega izrednega pooblaščenca.

Hrvaški mediji poročajo, da je vlada od torka mrzlično iskala novega izrednega pooblaščenca za Agrokor, a naj bi njeno ponudbo zavrnilo več potencialnih kandidatov, ki so jih iskali predvsem v vrstah obstoječih svetovalcev v koncernu.

Majanje stabilnosti hrvaškega gospodarstva

Hrvaška vlada se bo pri izbiri svojega pooblaščenca morala posvetovati tudi z dobavitelji in upniki Agrokorja, ki so neuradno povedali, da bodo sprejeli vsakega, ki bo zagotovil nadaljevanje postopka prestrukturiranja koncerna in pripeljal do sklenitve pogodbe o poravnavi. Tudi Plenković je danes poudaril, da sta uspešno prestrukturiranje koncerna in poravnava temeljna cilja hrvaške vlade.

Hrvaški premier je z današnje vladne seje poslal sporočilo tudi opoziciji, ki je napovedala, da pripravlja nov parlamentarni postopek za odpoklic premierja in vlade zaradi zapletov s pooblaščencem v Agrokorju. Hrvaški premier je ocenil, da vsi, ki vztrajajo pri politični destabilizaciji, »dobesedno majejo stabilnost hrvaškega gospodarstva«.

Pozivi k odstopu Plenkovića

Hrvaške opozicijske stranke soglašajo, da bi moral Plenković odstopiti, ker se je pokazalo, da nima rešitve za Agrokor. V stranki Most neodvisnih list so napovedali, da bodo sprožili pogovore s kolegi iz opozicije o postopku za interpelacijo vlade ali posameznih ministrov. V pogovore naj bi se vključile SDP, Živi zid in Glas, a zaenkrat nimajo zadostnih 76 glasov za uspeh interpelacije.

Predsednik SDP Davor Bernardić je v sredo celo dejal, da bi se lahko zgodilo, da bo Ramljak nadaljeval z delom v Agrokorju kot svetovalec, ker je podjetje, v katerem je delal do lanske pomladi, Texo Management, angažirano kot podizvajalec za glavnega svetovalca za prestrukturiranje, ameriško družbo AlixPartners. Ravno »nemoralna« pogodba med Texo Management in AlixPartners je bila odločilna pri odstopu Ramljaka.