Dve zaporedni eksploziji sta pol ure čez polnoč v noči na četrtek odjeknili v bližini leta 2003 odprtega podgoriškega mostu Union čez reko Moračo. Na kraj dogodka so tudi zaradi bližine ameriškega veleposlaništva nemudoma prihitele policijske enote. Izkazalo se je, da je tedaj še neznani napadalec najprej odvrgel eksplozivno telo na dvorišče veleposlaništva, z drugim pa naj bi storil samomor.

Motiv (še) ni znan

Oboje je črnogorsko notranje ministrstvo potrdilo na današnji popoldanski tiskovni konferenci, na kateri so tudi uradno razkrili storilca. Gre za leta 1976 v Kraljevu rojenega Daliborja Jaukovića. Identificirali so ga med drugim tudi z analizo DNK, navedli pa še, da pred tem ni bil obravnavan zaradi morebitnih kaznivih dejanj. Kakšen je bil njegov motiv za brezumno dejanje, ostaja neznanka. Morebiti bo kaj razkrila skupna preiskava njegovega pojavljanja na spletnih omrežjih, ki jo vodi črnogorska policija ob pomoči FBI. Črnogorski mediji pa so medtem že razkrili, da se je Jauković na facebooku postavljal z odlikovanjem za »izredno prizadevanje pri opravljanju dolžnosti in izvajanju nalog pri obrambi in varnosti domovine«. Objavljena fotografija priznanja s podpisom Slobodana Miloševića kaže, da je bil odlikovan šest dni po koncu Natove operacije proti Zvezni republiki Jugoslaviji leta 1999. Kot možen motiv se zato omenja nedavni sprejem Črne gore v severnoatlantsko zavezništvo, več pa bosta verjetno odkrila preiskava njegovega domovanja v Podgorici in zaslišanje matere in brata ter sodelavcev v podgoriškem aluminijskem kombinatu, kjer je pred časom delal, medtem ko še ni znano, kaj je počel zatem.

Samomorilski napad

Policija je posredno zavrnila navedbe nekaterih tujih medijev, da Jaukovićev napad ni bil samomorilski. K temu jih je navedla izjava podsekretarja ameriškega veleposlaništva Steva Goldsteina za CNN, da je druga bomba eksplodirala v zraku nad napadalcem. Pomočnik direktorja oddelka črnogorske kriminalistične policije Enis Baković je povedal, da je prvo ročno bombo – po vsej verjetnosti M-57 – Jauković na dvorišče veleposlaništva odvrgel prek ograje z razdalje okoli pet metrov, drugo pa aktiviral okoli 30 metrov stran. Torej naj bi bil preveč oddaljen za še en napad, potem ko prvi ni povzročil druge škode kot krater na jasi pred veleposlaništvom, zato domnevajo, da je storil samomor.

Črnogorska vlada se je ZDA globoko opravičila za incident in zagotovila, da ga bo temeljito preiskala, ter poudarila, da z njim v nobenem primeru ni poslabšana visoka stopnja varnosti diplomatskega osebja v Črni gori in tudi ne v državi sami.