Danes se bo končal prvi del osmine finala nogometne lige prvakov. Ukrajinski prvak Šahtar se bo v Kharkivu pomeril z Romo, medtem ko bo na stadionu Ramon Sanchez Pizjuan petkratni zmagovalec evropske lige Sevilla gostil lanskega zmagovalca tega drugorazrednega evropskega tekmovanja Manchester United.

Posebno leto za United

Čeprav se tako Sevilla kot Manchester United ponašata z več kot stoletno tradicijo, bosta kluba danes odigrala svojo prvo uradno medsebojno tekmo. Pred tem sta se ekipi namreč pomerili zgolj na dveh prijateljskih obračunih. Prvič pred dvanajstimi leti, ko so zmago s 3:0 rdečim vragom zagotovili Louis Saha, Cristiano Ronaldo in David Jones ter zadnjič leta 2013 ob tekmovalnem slovesu Ria Ferdinanda, ko so bili s 3:1 boljši Španci. Glede na to, da sta bili obe tekmi odigrani na Old Traffordu, bodo Otočani sploh prvič gostovali pri Andaluzijcih, ki se jim doslej v ligi prvakov dlje kot do osmine finala še ni uspelo prebiti.

Povsem drugače velja za rdeče vrage, za katere je to že jubilejna deseta uvrstitev med 16 najboljših evropskih klubov, a obenem prva po sezoni 2013/14. Proti španskim predstavnikom bodo danes odigrali že 51. tekmo, še posebno uspešni pa so bili na zadnjih osmih obiskih Iberskega polotoka, saj so izgubili le enkrat. »V igri je le še 16 klubov. Med njimi je veliko močnih in izkušenih ekip,« pred tekmo ugotavlja trener Manchester Uniteda Jose Mourinho, ki je še kot trener Reala Sevillo v osmih poskusih premagal sedemkrat. Portugalec izpostavlja, da njegovi igralci še zdaleč ne sodijo v ožji krog favoritov za končno zmago, a obenem ve, da bi se lahko z osvojitvijo najprestižnejše evropske lovorike v zgodovino kluba zapisal z velikimi črkami. Za Manchester United je namreč leto 2018 zelo posebno, saj klub zaznamuje 60. obletnico od letalske nesreče v Münchnu in 50. obletnico od zmage v evropskem pokalu.

Romi Šahtar ni po godu

Če se bosta Sevilla in Manchester United srečala šele prvič, se Šahtar in Roma že dobro poznata. Danes se bosta pomerila petič, s tremi zmagami pa so uspešnejši Ukrajinci, ki so se v četrtfinale uvrstili le enkrat. To jim je uspelo pred sedmimi leti, ko so v osmini finala s skupnim izidom 6:2 izločili prav Rimljane. Klub je tedaj igral še v domačem Donecku, a se je moral leta 2014 zaradi vojne na vzhodu države preseliti v Lvov. Lani se je selil še drugič in si novo domovanje našel v Harkovu, kjer si stadion za 40.000 gledalcev deli z Metalistom.

Nestabilne razmere v državi so Šahtar prizadele tudi finančno. Njihov lastnik Rinat Ahmetov je zaradi vojnega konflikta izgubil nadzor nad ducati premogovnikov in klub prisilil v racionalnejše upravljanje. V zadnjem obdobju so zato zadržali tuje nogometaše, ekipi pa priključili nekaj obetavnih mladeničev. Zadržani so bili tudi v zimskem prestopnem roku, saj jih je okrepil le 19-letni Brazilec Dodo, ki je v obrambi nadomestil dopingiranega Hrvata Darija Srno. »Roma je spoštovanja vreden nasprotnik in ne bo nam lahko,« meni trener Šahtarja Paulo Fonseca. Njegovi nogometaši so sicer dvomesečni zimski premor prekinili pretekli petek, ko so v domačem prvenstvu s 5:0 premagali Černomorac.