Ministrica Murganić je na novinarski konferenci po seji sveta vlade za demografsko revitalizacijo Hrvaške predstavila ukrepe, ki jih vlada namerava uveljaviti, da bi zaustavili negativne demografske trende. Med drugim naj bi podaljšali delovnik in dostopnost otroških vrtcev v različnih delih Hrvaške ter razširili možnosti za pridobitev otroškega dodatka.

Strmota je nato potrdil navedbe novinarjev, da so enake demografske ukrepe predstavili že novembra lani in je dejal, da gre za »veliko folkloro«. Dodal je, da je v vladi 16 mesecev in da kot demograf meni, da predlagani ukrepi niso dovolj resni. Nato je pred kamerami povedal, da odstopa s položaja državnega sekretarja, »ker država izumira«. Ocenil je tudi, da z neresnim pristopom, kot je bil danes predstavljen, ni mogoče izboljšati demografskega stanja, ki je najslabše v zgodovini države.

Hrvaški statistični urad je danes objavil, da je lani na Hrvaškem umrlo več kot 17.614 ljudi, kot se jih je rodilo, kar je najvišji negativni naravni prirastek. Doslej je to veljalo za leto 2015, ko je umrlo 16.050 oseb več, kot se jih je rodilo. Lani je bilo na Hrvaškem rojenih 36.647 otrok, umrlo pa je 54.261 prebivalcev.

Odločitev Strmote je presenetila ministrico Murganić, ki je novinarjem dejala, da ni vedela, da bo državni sekretar odstopil. Meni, da gre za »nepotrpežljivost mladega človeka in znanstvenika«. Prepričana je, da bodo ukrepi, ki jih je danes predstavila, uspešni.