Če so kolajne osvojili trije največji favoriti in trenutno najboljši veleslalomisti sveta, je 25-letni Žan Kranjec iz Bukovice pri Vodicah s četrtim mestom dokazal, da je član elitnega kluba v najbolj osnovni disciplini alpskega smučanja. Na najpomembnejši tekmi sezone se je odločno in pogumno spoprijel z izzivom in po devetem mestu po prvi vožnji je v drugi napredoval na četrto. Za predstavo v drugi vožnji ga je pohvalil tudi olimpijski podprvak Kristoffersen. Kranjec, član ljubljanskega Novinarja, je bil znova najboljši v tehnično zahtevnih delih, kjer je bil teren strm in postavitev bolj zaprta. S predstavo je izpolnil načrte strokovnega štaba, da bodo na olimpijske igre pripeljali tekmovalca, ki se bo boril za kolajno. Četrto mesto je po srebrni kolajni biatlona Jakova Faka druga najboljša slovenska uvrstitev v Pjongčangu.

Štefan Hadalin s tabletami

»Četrto mesto je super rezultat, a ostaja grenak priokus, saj vemo, kaj največ šteje na olimpijskih igrah. Žanu ne morem očitati veliko. Prva vožnja je bila dobra, druga zelo dobra. Kolajna je bila zapravljena v prvi vožnji. Nočem tarnati, a postavitev v prvi vožnji je bila za Žanov način smučanja preveč naravnost. Njegov pristop je bil pravi, a v spodnjem delu je vendarle izgubil malo preveč. Veliko hitreje ne bi mogel smučati. Če bi bili postavitvi takšni kot v drugi vožnji, bi bilo verjetno drugače. Ni druge rešitve, kot da se nauči voziti tudi na odprtih postavitvah,« je nastop ocenil glavni trener za tehnične discipline v moški reprezentanci Klemen Bergant.

Štefan Hadalin je v izjemno izenačeni tekmi in igri stotink zasedel 21. mesto, potem ko je na drugi progi dosegel četrti izid, čeprav je imel v zadnjih dveh mesecih zgolj štiri dobre treninge veleslaloma. Hadalin je nastopil s pomočjo protibolečinskih tablet, saj se mu je tukaj na treningu vnela leva pokostnica. »Stiskam zobe. Poškodba me zelo ovira. Ko mi med vožnjo strese levo nogo, ne morem reagirati tako, kot bi moral. Upam, da bom težavo odpravili do slaloma,« je povedal Štefan Hadalin. Martin Čater in Miha Hrobat sta odstopila.

Marcel Hirscher v svoji ligi

Marcel Hirscher je v idealnih vremenskih razmerah potrdil sloves najboljšega smučarja sveta in znova matiral konkurenco s predstavo za učbenike. »Čeprav je razlika na koncu velika, ni bilo lahko, saj je bil pritisk velik. Vsi so pričakovali, da bom osvojil zlato kolajno. Vedel sem, da moram za zlato voziti na vse ali nič. A enako je tudi na vsaki tekmi svetovnega pokala,« je izpostavil Marcel Hirscher. Potarnal je, da je že malo utrujen, zato ne bo nastopil na ekipni tekmi, ter da po dveh tednih in pol bivanja v Južni Koreji ne more videti več riža. Hirscher ima zdaj dve zlati kolajni (alpska kombinacija, veleslalom), priložnost za tretjo bo imel v četrtek v slalomu.

»Glede na to, da sem bil po prvi vožnji deseti, je to najlepše drugo mesto. Razočaranje nad slabo prvo vožnjo sem prebolel v pogovoru z očetom in dekletom. Ko sem prišel na start, sem verjel, da je vse mogoče. Hirscher je tako močan, da smuča v svoji ligi, preostali pa tekmujemo le za srebro in bron,« je povedal Henrik Kristoffersen, ki je na podoben način, torej z napadom v drugi vožnji, prišel do bronaste kolajne v slalomu v Sočiju pred štirimi leti.