Prvo pravo olimpijsko presenečenje v alpskem smučanju je, da je Mikaela Shiffrin v svoji paradni disciplini ostala brez olimpijske kolajne. Dan po naslovu veleslalomske prvakinje se ji slalomski nastop ni posrečil in končala je na četrtem mestu. Frida Hansdotter je postala tretja Švedinja z zlato slalomsko olimpijsko kolajno. Pred njo sta se na Olimp povzpela Ingemar Stenmark in Anja Pärson.

Pot do slalomske zmage je bila za Švedinjo dolga. Po prvi progi je za 20 stotink zaostajala za Wendy Holdener, na koncu pa je bila od Švicarke boljša za pet stotink. »Po dobrem veleslalomskem nastopu sem si rekla, da bom uživala. Z nasmeškom na obrazu sem se podala na start. Res je, da uživam v takšnih razmerah, kot so v Južni Koreji, saj se na tem snegu počutim domače,« je priznala Frida Hansdotter. Za največje presenečenje je poskrbela Katharina Gallhuber. Avstrijka je dosegla daleč najhitrejši čas druge proge in se sploh prvič v karieri povzpela na zmagovalni oder.

Avstrijski alpski smučarski dan je z uspehom začel Matthias Mayer. Avstrijski Korošec je na drugih olimpijskih igrah zapored osvojil naslov prvaka, potem ko je pred štirimi leti v Sočiju dobil smuk. Mayer je zlato v Južni Koreji osvojil po grdem padcu v alpski kombinaciji. Bolečine v boku so ga ovirale pri branjenju smukaškega olimpijskega naslova, v superveleslalomu pa je stisnil zobe in presenetil tekmece. Mayer je končal norveško olimpijsko superveleslalomsko prevlado, ki je trajala od leta 1998. Odtlej so bili olimpijski prvaki Kjetil Andre Aamodt (dvakrat), Aksel Lund Svindal in Kjetil Jansrud. Z drugim mestom je presenetil Švicar Beat Feuz in podobno kot Jansrud osvojil drugo kolajno v hitrih disciplinah v Džongsonu.

Z uvrstitvijo na deseto mesto je svojo najboljšo olimpijsko uvrstitev dosegel Boštjan Kline. Mariborčan je priznal, da je imel ob svojem zadnjem olimpijskem nastopu v Južni Koreji precej rezerv. »Zadovoljen sem s pristopom, ne pa z rezultatom. Če bi mi uspela optimalna vožnja, bi bil v igri za uvrstitev na zmagovalne stopničke,« je prepričan Boštjan Kline, ki je za bronasto kolajno Kjetila Jansruda zaostal za 74 stotink. »Zaneslo me je iz idealne linije, ker sem ubral preveč direktno linijo. Vem, kje sem ga polomil. Dva zavoja prej bi moral malo zmanjšati hitrost in bi precej bolje prišel v ključni del proge,« je obžaloval Kline.

Ženska reprezentanca je po veleslalomu razočarala tudi v slalomu. Osemnajsto mesto Maruše Ferk je bila najboljša slovenska uvrstitev, s 24. mestom pa je razočarala Ana Bucik, ki je zaostala tudi za mladinsko svetovno prvakinjo Meto Hrovat. Gorenjka je olimpijske nastope končala na 21. mestu. Z osmim mestom je navdušila svetovna mladinska podprvakinja Katharina Liensberger. Nasploh so Avstrijke na drugi slalomski progi uprizorile napad, s katerim so pripravile tekmice do napak in visokih zaostankov.