»S tem super rezultatom smo se oddolžile za vrhunsko opravljeno delo tudi serviserjem, ki se na mrazu mučijo po cele dneve,« je izpostavila vzhajajoča zvezdnica Anamarija Lampič, ki je prvo predajo končala na drugem mestu. Katja Višnar je dolgo časa tekla na tretjem mestu, v zadnjem kilometru pa je padla v krizo in zdrsnila na sedmo mesto. »V zadnjem kilometru v klanec sem tako trpela, da sploh nisem vedela zase. Ker sem zaradi bolezni prevečkrat morala ostati doma, se mi pozna, da nisem imela tekem na razdalji. Ponosna sem, da sem se po porodu vrnila v tekmovalno areno. Čeprav sem športnica, lahko s sinom preživim več časa kot mame, ki so v službi do šestih zvečer,« je izpostavila 33-letna Katja Višnar.

Edina mamica med slovenskimi olimpijkami je najbolj pogrešala dve leti starega sina Ludwiga (govori slovensko in norveško) in partnerja Ola Vigna Hattestada, olimpijskega prvaka v sprintu iz Sočija, ki se ni uvrstil v norveško olimpijsko reprezentanco. Oba sta ostala doma v Lillehammerju. »Vsakič, ko se Ola vrne na Norveško, zboli. Je tako hudo, da je povsem nemočen, in ne morem niti na trening, ker moram poskrbeti za Ludwiga. Poskušali smo že prav vse, a nič ne pomaga. Z Olom sva na prelomnici, končati ali nadaljevati. Ludwig bi rad imel družbo, istočasno pa je tek tisto, kar najraje počnem v življenju. Imam še kakšen športni izziv, a do Pekinga 2022 ne bom vztrajala,« je dodala Višnarjeva.

»Vsaka je dala vse od sebe, da smo dosegle enega boljših dosežkov na olimpijskih igrah za slovenski smučarski tek,« je menila Alenka Čebašek, ki je s petim časom v svoji predaji zadržala sedmo mesto. Vesna Fabjan, ki je bila minule dni v središču pozornosti, ker ni bila uvrščena v ekipo za sprint, je končala na osmem mestu (10. izid predaje med 14 štafetami). »Zadnji dnevi so bili predvsem psihično naporni, od dogajanja postaneš malo utrujen. Že doma so bile določene ekipe za posamezne discipline, na prizorišču pa se je vse obrnilo na glavo. Želela sem vedeti, katera je moja glavna tekma in sklep strokovnega sveta je bil, da bom nastopila v ekipnem sprintu. Ko smo prišli v Pjongčang, je glavni trener odločil, da bo dvojico za ekipni sprint določil glede na formo, ki jo bo preveril na treningih. S takšno odločitvijo nisem imela težav, sem pa predlagala, da na tekmovalni progi naredimo kontrolni trening za sprint posameznic, če je način izbire za ekipni trening tak. Ker sta Lampičeva in Višnarjeva veliko boljši, sem predlagala, da sta v ekipo uvrščeni najprej, ostale tri pa bi imele manjšo izbirno tekmo. To sploh ne bi bila težava, ker smo bili zgodaj v Južni Koreji in smo imeli hitre treninge,« je pojasnila Vesna Fabjan.