Vsi štirje nagrajenci so nagrado prejeli za vrhunski mednarodni dosežek – moška članska košarkarska reprezentanca ga je dosegla z osvojitvijo naslova evropskega prvaka, rokometna reprezentanca z bronom na svetovnem prvenstvu, Savšek in Štuhčeva pa z naslovom svetovnih prvakov v svojih disciplinah.

Bloudkove plakete so prejeli Darko Butinar, Gorazd Hren, Ema Klinec, Rafko Križman, Matija Krnc, Primož Roglič, Janez Svoljšak, kajak-kanu dvosed Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić, Ljubljanski maraton, Nogometno društvo Gorica in ženska reprezentanca do 23 let v odbojki.

Predsednik odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj Miroslav Cerar je v nagovoru poudaril, da odbor s posebno pozornostjo spremlja dogajanje v športnih arenah in na prizoriščih. »Leto 2017 ni bilo olimpijsko leto, a rezultati in uspehi niso izostali. Celo nasprotno! Delo odbora je bilo še težje,« je poudaril.

Do razpisnega roka, 16. decembra 2017, je prispelo skupno 63 vlog za 46 posameznih nominirancev, torej posameznikov, ekip, društev oziroma klubov. Za nagrado je bilo predlaganih skupno 21 kandidatov, za plaketo pa 25 kandidatov.

Po mnenju Cerarja je ena temeljnih značilnosti slovenskega športa njegova raznovrstnost. Včasih je po njegovih besedah veljalo, da smo lahko Slovenci zaradi svojih lastnosti uspešni le v individualnih športih, ki zahtevajo veliko napora in vztrajnosti. Vendar pa so zacveteli tudi ekipni športi. Ne le nogomet, kot velja marsikje po svetu, marveč je v Sloveniji zares pognalo na tisoče športnih cvetov, je še dejal predsednik odbora.