Alpska kombinacija je za številne smučarske delavce disciplina z veliko začetnico. Zavedajo se, kako težko je biti v dobi specializacije vsestranski smučar, kako težko je uskladiti treninge prehoda z dolgih na kratke smuči in obrnjeno, kar je s stališča razbijanja vadbene monotonije tudi koristno. Slalomisti morajo garati v hitrih disciplinah, da se na tekmovanju v konkurenci specialistov prebijejo med najboljših 30. Če jim to uspe, lahko uprizorijo slalomski napad, sicer imajo preveč razrito progo za vrhunski rezultat. Na drugi strani si morajo hitri smučarji v njihovi paradni disciplini zagotoviti čim višjo prednost, ki bi jim ob odličnem slalomskem nastopu lahko zagotovila dovolj prednosti pred slalomskimi napadalci. Pa še slalom morajo trenirati vsakokrat, ko jim razmere na terenu ne omogočajo treninga hitrih disciplin.

Na tekmah v alpski kombinaciji se ve, da ima trideseti po prvi progi možnost za zmago. Predvčerajšnjim je denimo Francoz Viktor Muffat - Jeandet osvojil bronasto olimpijsko kolajno, potem ko je bil po smuku 29. Ana Bucik je denimo tik pred olimpijskimi igrami v Lenzerheideju s 30. mesta napredovala na tretjega. Marcel Hirscher je osvojil svoje prvo olimpijsko zlato tudi zato, ker je imel praktično vse dneve v Pjongčangu na treningih na nogah dolge smuči. Ni mu bilo lahko spremljati tekmecev, ki zavzeto trenirajo slalom in veleslalom ter čutijo večjo priložnost, da ga premagajo na največji tekmi.

V kateri disciplini je na drugi progi tako zanimivo kot v alpski kombinaciji? V nobeni. Gledalci praviloma na slalomih in veleslalomih čakajo, da se jih na drugi progi spusti prvih 25, nato pa spremljajo, kako se bo med sabo udarila najboljša peterica. Pri Mednarodni smučarski organizaciji pa se sprašujejo, zakaj že leta pada gledanost alpskega smučanja. Če bi bilo tekem v alpski kombinaciji več, morda deset na sezono, kolikor je smukov in slalomov, bi bila večja atraktivnost zagotovljena.

Na paralelnih tekmah, ki jih favorizira Mednarodna smučarska organizacija, ne zmagujejo vsestranski smučarji, temveč specialisti v tehničnih disciplinah. Tekmovanja lahko potekajo v dvoranah ali sredi mesta. S favoriziranjem paralelnih disciplin pred alpsko kombinacijo alpsko smučanje izgublja osnovno poslanstvo.