Nenavadno jezero je približno kilometer pod morsko gladino odkril Erik Cordes, profesor biologije z univerze Temple, ki je svoja dognanja o nenavadnem jezeru predstavil v znanstveni reviji Oceanography. »Ko greš na dno oceana in zagledaš nekaj takega, imaš občutek, da si na drugem planetu,« je za Seeker o najdbi dejal Cordes. Jezero, ki spominja na z vodo zapolnjen krater, ima približno štiri metre visoke stene.

Znanstveniki sicer že dolgo vedo za obstoj bazenov z izjemno slano vodo na dnu oceanov. Toda v znanstveni reviji predstavljeno jezero je nekaj posebnega, saj ima poleg vode, ki je približno petkrat bolj slana od morske vode, tudi toksične koncentracije metana in vodikovega sulfida, zaradi česar se voda v jezeru ne meša z morsko vodo. Za ljudi in živali, ki bi zaplavali v to jezero, bi bile koncentracije strupenih snovi najverjetneje usodne, je pa strupeno jezero dom bakterijam.

Globina dna ostaja neznanka

Znanstveniki, ki so s kamero posneli več poginulih rakov, ki si padli v strupeno jezero, pravijo, da strupena voda nemudoma ubije ribe, ki zaplavajo vanj. Kot kažejo znanstvene meritve, je tekočina v jezeru razmeroma topla, ima namreč približno osem stopinj Celzija (Mehiški zaliv ima na enaki globini približno štiri stopinje manj). O globini jezera lahko znanstveniki le ugibajo. Senzor je s pomikanjem v globino zaznal višanje temperature, a dlje od globine treh metrov temperature niso merili. »Izvor slanice in strupenih snovi je najverjetneje razpoka v površju, zaradi česar bi lahko bilo dno jezera več kilometrov pod morskim dnom,« je dejal Cordes.

Za znanstvenike jezero predstavlja odlično okolje, v katerem lahko preverjajo, kako se na ekstremne razmere odzivajo posamezni organizmi. »Številni znanstveniki na Zemlji iščejo ekstremna okolja, ki jim služijo kot model, na kaj utegnemo nekoč naleteti v vesolju,« je še dejal Cordes.