»Ali drugače povedano: če so se sindikati pripravljeni pogovarjati o večji učinkovitosti in o manjšem sistemu senioritetnih napredovanj, potem ustvarimo dodaten prostor za neposreden dvig plač in za nagrajevanje tistih bolj uspešnih,« je dejal Koprivnikar na novinarski konferenci po seji vlade.

Kot je pojasnil, se je vlada namreč na današnji seji »po temeljitem premisleku« odločila, da sindikatom javnega sektorja, s katerimi doslej ni našla skupnega jezika, ponudi drugačno obliko protipredloga. Oblikovali so ga tudi glede na dogajanje in konotacijo stavk v minulih dneh. »Vsem je skupno le to, da si želijo zvišati plače,« je ugotavljal Koprivnikar.

Sindikati javnega sektorja so v zadnjih tednih zaostrili svoje zahteve. Ta teden so jih s stavkami in javnim shodom glasno izrazili tudi policisti, zaposleni v zdravstvenem in socialnem varstvu ter šolniki.

Koprivnikar je sicer že pred sejo vlade znova zatrdil, da bodo nadaljevali s pogajanji. V petek se dobijo s skupino 16 sindikatov iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek, v prihodnjem tednu pa še sindikati, ki so stavkali v tem tednu, torej s policisti, šolniki in zaposlenimi v zdravstvenem in socialnem varstvu.

Štrukelj vladne poteze ne razume

Mandat ministru Borisu Koprivnikarju za pogajanja z javnim sektorjem v okviru enoodstotnega dviga plačne mase je sindikalni pogajalec Branimir Štrukelj označil za provokacijo in bizarno odločitev. Po njegovem je naloge, ki si jo je zadala vlada, »morda sposoben Kristus - torej da s koščkom kruha nahraniš sedem lačnih«.

Štrukelj je priznal, da v zadnjem obdobju ni naletel na kakšno bolj bizarno odločitev. »Ne razumem, kaj želijo s to potezo storiti,« je dejal v odzivu za STA. Kot je pojasnil, težko razume odločitev vlade, »ki očitno in celo izzivalno ignorira včerajšnje zahteve 20.000 in več zbranih na Kongresnem trgu in 40.000 stavkajočih v vzgoji in izobraževanju«. Po njegovem mnenju namreč v niti enem elementu ne gre niti blizu temu, da bi se odpravilo slabše vrednotenje vzgojno-izobraževalnega dela, ki se je v zadnjih štirih letih v razmerju do drugih primerljivih delovnih mest zgolj povečevalo in stopnjevalo, najbolj prav v zadnjem letu.

»Zdi se kot provokacija, kot da bi želeli do konca razburiti tiste, ki imajo že zdaj občutek, da jih država ne jemlje resno, da podcenjuje njihovo delo,« ugotavlja glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Vodja koordinacije stavkovnih odborov 16 sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek pa je za STA pojasnil, da odločitve vlade danes še ne bo komentiral, ker da iz izjave za javnost ni povsem jasno, kaj sploh predlaga. Predvideva, da bodo podrobnosti izvedeli v petek.