Glavni razlog za kadrovske težave v Slovenski vojski (SV) so po navedbah sindikata pogodbe o zaposlitvi za določen čas in omejitev dela za vojake do 45. leta. SVS je po predlogu zakona o interventnih ukrepih za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske pripravil nov predlog zakona, po katerem bi se pogodbe o zaposlitvi za določen čas transformirale v pogodbe za nedoločen čas.

Za vse pripadnike Slovenske vojske bi po prenehanju izpolnjevanja pogojev za delo na obrambnem področju, kar bi veljalo tudi za vojake ob dopolnjenem 45. letu starosti, morali poiskati službo v okviru javnega sektorja. Ob prerazporeditvi na novo delovno mesto bi bivši pripadniki Slovenske vojske zadržali dosežen status javnega uslužbenca, vključno s plačo, so pojasnili v sporočilu za javnost.

S sprejetjem predlaganega zakona bi se po navedbah SVS odpravila diskriminatorna ureditev, ki vojake potiska ob rob družbe kot drugorazredne državljane. Pogodbe za nedoločen čas bi vojakom zagotovile socialno varnost in predvsem omogočile najemanje kreditov, s katerimi drugi državljani urejajo stanovanjski problem, so med drugim navedli.

Katičeva: Rešitve za vojake po 45. letu starosti že vključene v vladni predlog zakona

Ministrica za obrambo Andreja Katič je v odzivu na danes vloženi predlog novele zakona o obrambi, ki so ga pripravili v Sindikatu vojakov Slovenije, za STA pojasnila, da so rešitve za zaposlene v Slovenski vojski po 45. letu starosti že vključene v vladni predlog zakona o obrambi.

Katičeva sicer predloga novele, ki ga je na predlog sindikata za obravnavo po skrajšanem postopku vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš, ni videla, ker je na zasedanju obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju. Je pa spomnila, da je vladni predlog zakona o obrambi že v parlamentarni proceduri. Ker se mora po poslovniku DZ najprej končati obravnava enega predloga zakona, ni pričakovati, da bo predlog novele zakona, ki ga je danes vložil Čuš, sploh prišel na vrsto za obravnavo pred koncem mandata.

»Mi smo v naš predlog zakona o obrambi zapisali dikcijo, da država mora zagotoviti zaposlitev za nedoločen čas vsem, ki so pripadniki oziroma pripadnice Slovenske vojske,« je dejala ministrica in dodala, da s tem po mnenju ministrstva rešujejo to problematiko.