Petinosemdesetletni Kahr, ki uživa normalno družinsko življenje v Schladmingu, kjer v središču mesta pri spodnji postaji gondole nad trgovino s športnimi rekviziti in izposojevalnico smučarske opreme oddaja moderne apartmaje, je prek svojega odvetnika že zanikal pisanje nemškega tiska ter ga označil za navadno klevetanje.

Obtožbe so hude. Ena od neimenovanih žensk je namreč Kahra, nekdanjega glavnega moškega in ženskega trenerja, obtožila za posilstvo. Spolne zlorabe naj bi se dogajale v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Prva spregovorila Nicole Werdenigg

O tem, da se za fasado neomadeževanega in plemenitega po priljubljenosti prvega avstrijskega športa, skriva nekaj zloveščega, je že novembra lani razkrilo pričanje zdaj 59-letne Nicole Werdenigg, nekdanje smučarke, ki je v svetovnem pokalu med letoma 1975 in 1979 dosegla štiri uvrstitve na stopničke, vse v smuku, tekmovala je pod dekliškim priimkom Spiess, ki trdi, da so jo posilili, ko je bila stara komaj 16 let in da je bilo spolno nadlegovanje v tistih časih nekaj povsem običajnega.

»Če nisi želela igrati njihove igre, potem si lahko tvegala mesto v reprezentanci,« je Werdeniggova sistem zlorab opisala v pogovoru za časnik Der Standard. Werdeniggova razpolaga s podatki, da so se spolne zlorabe dogajale tudi po letu 2000, nazadnje naj bi do zlorab prišlo leta 2005.

Zaradi posilstva se je spopadala z bulimijo, o sistemu spolnih zlorabah, nasilja in nadlegovanja s strani smučarskih kolegov, trenerjev in serviserjev v avstrijskem smučanju pa je Werdeniggova spregovorila spodbujena z gibanjem #MeToo (#TudiJaz), ko so se v Hollywoodu pojavile obtožbe na račun producenta Harveyja Weinsteina.

Tožilstvo sprožilo preiskavo

Za pričanje Werdeniggove je zanimanje pokazalo državno tožilstvo v Innsbrucku, ki je uradno sprožilo preiskavo obtožb. Werdeniggova ni edina, je pa edina, ki se je opogumila in zastavila tudi svoje ime. Tudi druge avstrijske alpske smučarke so pod zaslombo anonimnosti spregovorile o »kulturi spolnega nasilja« znotraj avstrijske smučarske reprezentance v sedemdesetih prejšnjega stoletja.

Na najnovejši škandal se je v Pjongčangu odzvala avstrijska smučarska zveza (OSV). Njen dolgoletni predsednik Peter Schröcksnadel je za avstrijsko radiotelevizijo ORF povedal, da se boji, da bi lahko obtožbe o spolnih zlorabah vznemirile avstrijsko olimpijsko ekipo in smučarke, ki čakajo na tekmovanja v Pjongčangu.

Če se izkaže, da so obtožbe utemeljene, bo z naše strani potrebno opravičilo, je dejal predsednik zveze. Smučarkam pa je svetoval: »Edino, kar lahko naredijo v tem trenutku, je, da ne berejo, kaj pišejo mediji. So 10.000 kilometrov od doma, zato je najpametneje, da se ne ukvarjajo s to zgodbo, s katero nimajo nič.«

Avstrijska zveza ustanovila komisijo

Avstrijska zveza je že ustanovila posebno komisijo, ki bo proučila obtožbe ter znova odprla arhive in stare zapisnike o internih disciplinskih postopkih.

»Vsak primer, ki je utemeljen, je seveda zelo boleč, vendar pa je treba predložiti dokaze, vsaka obtožba mora biti dokazana,« je dejal Schröcksnadel, ki je predsednik zveze že vse od leta 1990. Po drugi strani pa se prvemu možu avstrijskega smučanja vseeno zdi nekoliko sumljivo in nenavadno, da so obtožbe prišle v medije tik pred olimpijskimi igrami, na katerih se avstrijskim smučarkam in smučarjem obeta kar nekaj kolajn. Osebno je sicer prepričan, da je s spremembami, ki so jih naredili v avstrijskem smučanju po letu 1990, tveganje za spolne zlorabe zelo majhno.