V glasbeni program se je letos uvrstilo še nekaj najbolj znanih in pričakovanih skupin iz žanrov punk-rock, ska in hardcore. Med njimi so Beatsteaks, Lagwagon, Mad Caddies, H2O, The Lawrence Arms, Authoroty Zero ter mnogi drugi. Med nastopajočimi skupinami je tudi nekaj slovenskih bandov. Na t.i. ogrevalnem dnevu bodo igrali Elvis Jackson in Happy Ol' McWeasel, irokeze se bodo zibale tudi ob kitarskih ritmih mariborskih Trash Candy ter hrvaških Hladno pivo. Tudi letos se bo na manjšem odru zvrstilo več manj uveljavljenih skupin, kar je pohvale vredna odločitev organizatorjev.

Sevšek: Radi bi, da se obiskovalci zavedajo, da so pomemben del festivala

Punk Rock Holiday se je v svojih sedmih izvedbah dodobra usidral na zemljevid uveljavljenih glasbenih festivalov v Evropi. Kot je za Dnevnik.si povedal njegov programski vodja Andrej Sevšek, je glavni izziv v prihodnjih letih obdržati nivo festivala v smislu seznama nastopajočih skupin, kot tudi same izvedbe dogodka. »Trudimo se upoštevati mnenja in popravljati napake, na katere nas opozorijo obiskovalci. Radi bi, da se obiskovalci zavedajo, da so pomemben del festivala in da ga lahko soustvarjajo. Festival je predvsem njihov in ne v lasti par ljudi, ki iz njih ožemajo evre. To se mi zdi pomemben preskok pri organiziranju tovrstnih dogodkov. Enako je s pozornostjo do manjših bendov. Vse to se z leti obrestuje,« je razložil Sevšek.

Glede na rastoče povpraševanje po obisku festivala - praktično vseh pet tisoč kart je bilo prek spleta razprodanih v nekaj urah - o povečanju števila vstopnic organizatorji ne razmišljajo. To bi namreč pomenilo, da bi morali med odrom in obiskovalci postaviti varnostno ograjo. Ta pa se je na lanskem festivalu, ko je bila postavljena na ogrevalnem dnevu, izkazala za motečo. Med punkerji je namreč zelo priljubljeno skakanje z odra med množico ali t.i. »stage diving«.

»Masa ljudi, ki jih pritegnejo zgolj headlinerji, ti hitro obrne hrbet«

»Lansko leto se je pokazalo, kako ograja zamori vzdušje, ki se na koncertu skupine The Offspring niti približno ni moglo primerjati z nastopi mnogo manjših bendov v naslednjih dneh,« je razložil Sevšek in dodal, »da je pri večanju kapacitete vse preveč prisoten porast apetitov z vseh strani in stalna gonja za še večjimi imeni, ki pa jih v punku hitro zmanjka. Letos ne bo festivala Groezrock v Belgiji. Ko ljudem enkrat ponudiš preveč, ni več prostora za presežek. Masa ljudi, ki jih pritegnejo zgolj headlinerji (glavne nastopajoče skupine, op.p.), pa ti hitro obrne hrbet.«

Počitnice punk-rockerjev bodo letos potekale med šestim in desetim avgustom na uveljavljeni festivalni lokaciji, sotočju Soče in Tolminke. Cena štiridnevne vstopnice, ki so večinoma razprodane, je 110 evrov. Zadnje vstopnice so na voljo pri manj uveljavljenih skupinah, ki bodo igrale na manjšem odru. Za dobro počutje obiskovalcev bo skrbelo še okoli 20 stojnic z raznoliko hrano in pijačo. Tudi letos bodo postavili rampo za rolkanje, še sporočajo organizatorji.