Zaradi hekerskega napada je pred in v času petkovega odprtja iger prišlo do vrste tehničnih težav z delovanjem naprav na več prizoriščih. Med drugim ni delovalo brezžično omrežje v novinarskem središču in na olimpijskem stadionu v Pjongčangu, prišlo je do prekinitve televizijskih prenosov. Gledalci si niso mogli natisniti vstopnic, ugasnila je tudi uradna spletna stran olimpijskih iger, ki so jo vzpostavili šele 12 ur pozneje. Krožile so tudi govorice, da naj bi nekateri prejeli okuženo elektronsko pošto od domnevnih hekerjev.

»Bil je hekerski napad in strežnike smo posodobili včeraj čez dan ter našli vzrok težave,« je danes povedal tiskovni predstavnik olimpijskih iger v Pjongčangu Sung Baik You, ki pa ni hotel potrditi govoric, da naj bi bila za napad odgovorna Rusija, od koder zaradi dopinškega škandala na igre ni smelo priti skoraj 200 športnikov. Vsi strežniki in računalniški sistemi, ki se uporabljajo za potrebe olimpijskih iger, znova delujejo s polno zmogljivostjo. »Vira ne bomo razkrili,« je dodal Sung.

Proizvajalec varnostne programske opreme svaril že prejšnji mesec

Tiskovni predstavnik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Mark Adams je zatrdil, da tudi sam ne ve, kdo je odgovoren za hekerski napad. Sicer pa najboljše mednarodne prakse kažejo, da se o takšnih napadih ne govori. »Podrobnosti vam ne bomo razkrili, dokler preiskava ne bo končana,« je poudaril Adams in dodal, da je računalniški sistem olimpijskih iger trenutno varen, torej nima smisla razpravljati o podrobnostih.

Proizvajalec varnostne programske opreme McAfee je prejšnji mesec posvaril, da so v zvezi z zimskimi olimpijskimi igrami že zaznali znake, da bi lahko hekerji s sedežem v Rusiji načrtovali napad proti protidopinškim in olimpijskim organizacijam. Analitiki od tedaj svarijo, da so igre izpostavljene »velikemu varnostnemu tveganju« v zvezi z morebitnim vdorom v računalniški sistem.

Če bi se izkazalo, da je napad resnično povezan z Rusijo, potem bi lahko vplival na odločitev Moka glede tega, ali naj ruskim športnikom do zaključne slovesnosti 25. februarja prekliče prepoved nastopa, s čimer bi smeli nanjo priti pod svojo nacionalno zastavo, je poročal časnik Guardian. Trenutno ruski športniki nastopajo pod nazivom olimpijski športniki iz Rusije in nevtralno zastavo.