Večjih novosti o poteku preiskave vdora v sistem NiceHasha, med katerim je bilo odtujenih 4700 bitcoinov, trenutno nimamo. Podjetje zagotavlja, da primer preiskuje policija, s primerom pa se ukvarjajo tudi usposobljeni kriminalisti oddelkov za računalniško preiskovanje. Pri NiceHashu ob tem pravijo, da kljub želji po transparentnosti več podrobnosti o vdorih trenutno ne morejo deliti. Tudi policija pravi, da zaradi varovanja interesa postopka dodatnih informacij ne morejo posredovati, zagotavljajo pa, da preiskava poteka intenzivno.

Poostrili so varnostne ukrepe

Podjetje je po vdoru sicer napovedalo, da bo delovanje prekinilo za 24 ur, a so premor nato podaljšali na dva tedna. Pravijo, da so v tem času uvedli strožje varnostne ukrepe. Med novostmi, ki naj bi v bodoče preprečile napade, kakršen jih je doletel 6. decembra, je tudi nov izplačilni sistem. Vsa izplačila bodo po novem izvedena šele, ko jih bo nekdo ročno potrdil, izvedena pa bodo vsak dan ob 12. uri po srednjeevropskem času.

Pravijo tudi, da bodo velikemu delu uporabnikov vrnili ukradena sredstva. Pri tem jim bodo pomagali mednarodni vlagatelji, ukradena sredstva pa bodo vrnil uporabnikom, ki so imeli v času vdora pri NiceHashu vsaj 0,0001 bitcoina. Nižje vrednosti, ki pri trenutni ceni bitcoina znašajo okoli 1,5 evra, bodo odpisali. Točnejši datum, kdaj nameravajo ukradena sredstva vrniti, bodo razkrili 31. januarja 2108, saj morajo prvo pripraviti vso potrebno pravno dokumentacijo.

Kdo so lastniki podjetja NiceHash?

Podjetje NiceHash kot direktor sicer vodi Marko Kobal. Poleg njega je lastnik podjetja tudi Martin Škorjanc, idejni oče in arhitekt NiceHashovega sistema pa je Matjaž Škorjanc. Po podatkih podjetja je NiceHash pričel delovati leta 2014, ko je Matjaž Škorjanc še vedno čakal na končno razsodbo zaradi izdelovanja in prodaje zlonamerne kode, ki so jo uporabili pri napadih z botnetom Mariposa. Leta 2015 je bil naposled obsojen na 4 leta in deset mesecev zapora, kazen pa je začel prestajati konec leta 2015. V izrečeno kazen se mu je vštel tudi čas, ki ga je že preživel v priporu, v začetku teg a leta pa je bil iz zapora pogojno odpuščen.