Z elektriko, supermarketi in novimi iznajdbami se je pomen kleti kot skladišča začel močno zmanjševati. V mestih je veliko večji pomen dobil prostor in njegov izkoristek, saj so prizidki, dodatne etaže ali nakup nove nepremičnine tam močno oteženi ali povezani z visokimi investicijami. Kleti so tako začeli preurejati v dodatne bivalne površine.

Upravičenost vlaganja

A ker je kletni prostor zaradi neposrednega stika z zemljino izpostavljen vlagi, nastajanju plesni in je zdravju nevaren, je treba najprej poskrbeti, da prostori ostanejo suhi. To pa zahteva dobro premišljeno in kakovostno izvedbo, ki znatno poveča začetno ureditveno naložbo. Če se na eni strani širjenje bivanjskega prostora pod zemljo v obstoječem objektu zdi smotrno, pa se samo po sebi ponuja vprašanje o koristi kleti pri novogradnjah in ali je investicija vanje sploh smiselna.

Potreba po dodatnem prostoru pod zemljo

Izvedba kleti je odlična priložnost za povečanje prostora v objektu, še posebno če ste omejeni s površino in vam spomeniško varstvo ne dovoljuje gradnje objekta nad določeno višino. Tako si lahko dodatno bivanjsko etažo uredite kar pod zemljo. Kletni prostor lahko postane pisarna, igralnica, kino, fitnes ali kar vse v enem. V njem pa lahko postavite tudi kurilnico, če pred objektom nimate urejene parkirne površine, pa pod njim postavite garažo.

Izkoristek stalne temperature za ogrevanje in ohlajanje

Ker na temperaturo v kleti ne vplivajo zunanji dejavniki, ampak zemljina, ki jo obdaja, so razmere v kleti vedno enake. To pomeni, da si v kleti lahko uredite prostor za shranjevanje vin, gum ali drugih, na temperaturo in svetlobo občutljivih izdelkov. Stalno temperaturo zraka v kleti pa lahko s pomočjo zračne črpalke izkoristite tudi za hlajenje ogretih bivanjskih prostorov poleti, ne da bi za to potrebovali klimo. Pozimi vam toplejši kletni zrak lahko pomaga pri dodatnem ogrevanju prostorov.

Vrsta terena in prisotnost podtalnice

Kleti ni mogoče graditi povsod. Zemljišča, ki so zamočvirjena ali nagnjena, niso primerna za izvedbo kleti, ker zahtevajo dodatne stroške za pripravo terena. Enako velja tudi v primeru, da ima zemljišče, na katerem nameravate zgraditi objekt, visoko podtalnico. Če se na takih krajih torej želite izogniti težavam, je bolje zgraditi hišo brez kleti.

Visok strošek izvedbe

Največja pomanjkljivost gradnje kleti je zagotovo velik strošek. Izvedba zahteva dodatno kopanje v zemljo, potrebnega je tudi veliko betona, s katerim oblikujemo stene kleti, klet pa je treba nato še dodatno zaščititi pred vlago in vodo, sploh če želimo v njej živeti. To lahko močno poveča strošek gradnje objekta. Poleg tega je za izkop kleti nujno imeti dovolj prostora, saj je treba stene zaščititi z zunanje strani, torej mora biti gradbena jama večja kot končna velikost kleti. Odločitev o (ne)izvedbi kleti je tako, razen kadar zaradi zemljine ne gre drugače, v veliki meri odvisna prav od vas. O tem, ali se vam investicija v klet izplača, pa je dobro razmisliti pred izvedbo objekta, da ne bo na koncu postala le predrago skladišče odslužene krame.

Vir: energijskiscit.si