Prodekan na Fakulteti za ribištvo Univerze Kasetsart v Bangkoku je za nemško tiskovno agencijo dpa pojasnil, da se stanje koralnih grebenov zelo hitro poslabšuje, saj jih je danes uničenih že 30 odstotkov več kot pred desetletjem.

Onesnažena voda iz hotelov

Thon je kot glavnega uničevalca koralnih grebenov izpostavil onesnaženo vodo iz obmorskih hotelov, med ostalimi dejavniki pa je naštel še plastične odpadke ter škodo, ki jo povzročajo ladijska sidra.

Opazno izginjanje koralnih grebenov in škoda, ki je bila povzročena v zadnjih letih, je po poročanju dpa privedla do začasnega zaprtja nekaterih popularnih plaž in otokov, s čimer želijo Tajci morskemu življenju omogočiti okrevanje. Med drugim bodo med junijem in septembrom prvič v zgodovini za turiste zaprli plažo Maya Bay, kjer so posneli hollywoodsko uspešnico Obala iz leta 2000.

Idealna rešitev bi bila stalno zaprtje nekaterih turističnih točk

Začasno zaprtje sicer po Thonovih besedah lahko pomaga samo do določene mere. Po njegovi oceni bi bila idealna rešitev stalno zaprtje nekaterih turističnih biserov, a to ni mogoče zaradi odvisnosti države od panoge. Prihodki iz naslova turizma po poročanju dpa nanesejo več kot 20 odstotkov tajskega bruto domačega proizvoda.

Turizem tudi na Tajskem beleži konstantno rast. Leta 2016 so zabeležili 32 milijonov turistov, lani 35 milijonov, letos pa jih pričakujejo 38 milijonov. Hitra rast panoge je sprožila zaskrbljenost zaradi okoljske škode in trajne naravnanosti turistične panoge.