V filmu Desiree Akhavan gledalec sledi skupini mladih homoseksualno usmerjenih kristjanov, ki so podvrženi terapiji z namenom spreobrnitve njihove spolne usmerjenosti. V njem sta med drugim zaigrali Chloe Grace Moretz in Sasha Lane.

Film Burden režiserja Andrewa Hecklerja pa pripoveduje o Garrettu Hedlundu, članu ku-klux-klana, ki doživlja notranjo preobrazbo.

Za režijo igranega filma ameriške produkcije je bila po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v soboto nagrajena Sara Colangelo za film The Kindergarten Teacher.

Med dokumentarci slavil Kailash

Veliko nagrado žirije med dokumentarci ameriške produkcije je prejel Kailash. Režijo filma o prejemniku Nobelove nagrade, ki si prizadeva za ukinitev otroškega suženjstva v rodni Indiji, podpisuje Derek Doneen. Občinstvo je v tej kategoriji nagrado namenilo filmu The Sentence (režija Rudy Valdez).

Velika nagrada žirije za najboljši igrani film svetovne produkcije je šla turškemu filmu Butterflies režiserja Tolge Karacelika, občinstvo je nagradilo film The Guilty (režija Gustav Möller), za režijo pa je bila v tej kategoriji nagrajena Isold Uggadottir za film And Breathe Normally.

Letos prejeli kar 13.468 predlogov

Veliko nagrado žirije za najboljši dokumentarec svetovno produkcije je prejel Of Fathers and Sons (režija Talal Derki), občinstvo pa je tej kategoriji nagradilo film This Is Home, v katerem Alexandra Shiva spremlja sirske begunce, ki se poskušajo prilagoditi življenju v ZDA.

Festival, ki ga je leta 1985 ustanovil Robert Redford, je namenjen neodvisnemu filmu. Na njem svetovno premiero doživi marsikateri film, ki pozneje prejme pomembne nagrade. Letos so prikazali 110 celovečercev, od tega jih je 99 doživelo svetovno premiero. Filmi so letos prišli iz 29 držav, 47 je bilo prvencev.

Organizatorji so sicer letos prejeli kar 13.468 predlogov, od tega 3901 celovečernih in 8740 kratkih filmov.