Najprimernejša je športna, namenjena tako rekreativcem kot vrhunskim športnikom. »Tehnike športne masaže se osredotočajo na posebne mišične skupine, aktivne v posameznem športu. Tovrstna masaža služi pripravi in ohranjanju športnikove forme, izboljšanju psihofizičnega stanja ter preprečevanju in odpravi možnih poškodb,« je pojasnil Luka Pirec iz masažnega studia Malisa v Kranju.

Po njegovih besedah je cilj športne masaže vzpostaviti normalno in neboleče gibanje ter koordinacijo in povrniti funkcionalno stanje pred poškodbo. »Športna masaža po športnem udejstvovanju pomaga pri zmanjšanju otekanja po pojavu mikropoškodb, sprosti utrujene in zategnjene mišice, pomaga vzdrževati raztegljivost mišic, pospešuje krvni pretok ter s tem pospešuje odpravljanje mlečne kisline in stranskih produktov presnove. Prav tako športna masaža znižuje pojavnost krčev ter pospešuje športnikovo okrevanje in lajša mišično bolečino,« dodaja nekdanji vaterpolist ter danes sodnik vaterpola, maser, Bownov terapevt in inštruktor spinninga.

Ponudb masažnih salonov in maserjev je čedalje več, zato je treba biti glede izbire še toliko bolj pozoren. Ni vsak maser dober in tudi vsaka masaža ni dobra. Zgolj kakovostne obravnave pripomorejo k izboljšanju počutja posameznika. Učinkovita športna masaža uporabnika pripravi na športno obremenitev, mu pomaga pri razgibavanju, ponudi specifično pomoč pri raztezanju, daje občutek sprostitve in pripomore k hitrejšemu zdravljenju poškodb.

Masaža odpravlja vzrok, zdravila bolečino

Bistvo dobre športne masaže je odprava bolečin v mišicah. »Pomembno je, da se stranke po masaži počutijo bolje v psihološkem in fizičnem smislu. Športna masaža poskrbi za boljšo pripravljenost tako vrhunskih kot rekreativnih športnikov. Z njeno pomočjo lažje dosežejo svoj maksimum,« meni sogovornik. Dober maser mora znati in želi poslušati želje strank. A je vseeno težko biti enako dober za vse okuse. »Nekomu ustreza blaga in nežna masaža, drugi prisegajo na močnejše pritiske,« pove Luka Pirec.

Sam se, ko pri stranki začuti bolečo mišico, vselej ravna po lastnem občutku. Na njegove čudežne roke prisegajo tudi številni uspešni slovenski profesionalni športniki, med njimi plavalka Tjaša Vozel, slepi maratonski tekač Sandi Novak in kolesar Luka Mezgec.

Kljub temu sogovornik vseeno priznava, da je pred leti prišel do točke, ko ni več vedel, kako naj pomaga strankam s hudimi bolečinami (na primer v križu). Odločil se je, da se bo naučil novih masažnih tehnik. Bownova terapija se mu je zdela najprimernejša. Gre za nežno in blago manualno terapijo, ki temelji na zmožnosti organizma, da se samo ozdravi. S pomočjo terapevta in potez po mišični ovojnici v možgane vnesemo informacije, s katerimi telo poišče ravnovesje.

»Čeprav vse bolj cenimo zdravje in delamo na sebi, je za Slovence masaža še vedno luksuz, zato se trudim, da jim jo približam. Priporočljiva sta dva obiska na mesec, posebno učinkovita pa je kombinacija masaže in Bownove terapije. Slednja učinkovito odpravlja glavobole in migrene, zaradi katerih trpi ogromno ljudi,« pove sogovornik. Še nekaj, uspeh masaže ni pogojen zgolj z veščimi rokami maserja, ampak tudi z našo sproščenostjo. Šele ko nam uspe odmisliti vse skrbi, se zares sprostimo.