Slovenska alpska smučarka Ana Bucik je danes v švicarskih Alpah doživela najlepše trenutke športne poti. 24-letna Primorka se je na prvi tekmi alpske kombinacije v sezoni s tretjim mestom prvič v karieri povzpela na zmagovalni oder. Za stotinko je bila hitrejša Italijanka Marta Bassino, debelo sekundo pa domačinka Wendy Holdener. Lep slovenski alpski smučarski dan je z desetim mestom in najboljšo uvrstitvijo sezone potrdila Maruša Ferk.

Nihče ni pričakoval, da bo današnji razplet v Lenzerheideju, kjer je slovensko alpsko smučanje v preteklosti predvsem po zaslugi Tine Maze doseglo šampionske čase, tako uspešen. Ana Bucik je s 30. mestom kot zadnja ujela najboljšo trideseterico, Maruša Ferk je bila mesto boljša, debitantka v alpski kombinaciji Tina Robnik pa 25. Slalomska pripravljenost Ane Bucik in Maruše Ferk ni nakazovala, da sta Slovenki v dobri formi, saj sta na tekmah zasedali slabša mesta od pričakovanj ter nosili vse slabše startne številke.

Ana Bucik 37 minut na rdečem stolu

Izteklo se je drugače. Napad Ane Bucik na progi, ki jo je postavil trener Ilke Štuhec Grega Koštomaj, je bil popoln. Da je Novogoričanka dosegla dober čas, je nakazal že nastop Maruše Ferk, ki je kot druga na progi za reprezentančno kolegico zaostala za sekundo in pol. Tekmice so v nadaljevanju po vrsti zaostajale za Slovenko, nekaj jih je v boju za vidno uvrstitev odstopilo. Med njimi tudi Tina Robnik. Ana Bucik je dolgo časa grela rdeči stol vodilne tekmovalke, ki je sicer v tej sezoni rezerviran predvsem za Mikaelo Shiffrin. Mimogrede, Američanka je imela danes prost dan pred današnjim veleslalomom in jutrišnjim slalomom.

Ko sta za Ano Bucik zaostali domačinki Michelle Gisin in Denise Feierabend, je postalo jasno, da se obeta velika zgodba. Marta Bassino je sicer ohranila stotinko prednosti od dobrih dveh sekund, kolikor si je priborila na superveleslalomu, ter se za kratek čas usedla na rdeč stol, ki ji ga je 37 minut grela slovenska alpska smučarka. V nadaljevanju je bila Ani Bucik kos le še Wendy Holdener. A tudi druga najboljša slalomistka sezone je na slalomu za Primorko zaostala za 93 stotink. Ko napadu Ane Bucik ni bila kos še krepko vodilna po superveleslalomu Američanka Lindsey Vonn, se je začelo veselje ter številne obveznosti po vrhunskem rezultatu.

Ana Bucik je napredovala za 27 mest, kar je drugi največji preboj v zgodovini ženskih tekem svetovnega pokala. Dosegla je 171. slovenske ženske zmagovalne stopničke na tekmah svetovnega pokala, skupno 265. Do zdaj je bil njen najboljši rezultat sedmo mesto z lanske mariborske Zlate lisice. Med najboljšo deseterico se je do zdaj uvrstila štirikrat, a dvakrat na paralelni tekmi, ko je izgubila dvoboj v prvem krogu. Nazadnje v Oslu proti Neveni Ignjatović, partnerici na treningu. Danes je Srbkinja denimo navdušila s šestim mestom, prehitela številne slovite smučarske zvezdnice ter upravičila zaupanje svoje države, da bo na odprtju olimpijskih iger v Pjongčangu nosila srbsko zastavo.

Stresno čakanje

Današnja slovenska junakinja je povedala, da je bilo čakanje na mestu vodilne najprej zabavno, nato vse bolj stresno. »Vedela sem, da sem svoje delo opravila dobro. Na ogledu slaloma smo se prepričali, da se bo proga predrla, zato sem na ravnini še malce dodala. Zavedala sem se, da imam s startno številko ena lepo priložnost. Dolgo časa sem čakala takšen slalom in končno mi je uspel,« je taktiko napada razložila Ana Bucik. »Ni mi bilo vseeno, ko me je Marta prehitela za stotinko. Najtežje je bilo spremljati Lindsey, saj je zelo nepredvidljiva. Na koncu se je izšlo. Verjamem, da bo vse skupaj še prišlo za mano.«

Uspeh Ane Bucik, Maruše Ferk in dober superveleslalomski nastop Tine Robnik je lep obet pred današnjo in jutrišnjo preizkušnjo v Lenzerheideju ter bližajočimi se olimpijskimi igrami v Južni Koreji. Zanimivo bo spremljati nove slovenske ženske napade na vrhunske uvrstitve, saj si je slovenska reprezentanca danes pridobila samozavest, ki jo je potrpežljivo čakala ves januar. »Mislim, da smo z uspehom Ane vsi dobili lepo spodbudo. Tako tekmovalke kot trenerji, serviserji in fizioterapevti. Malce smo že utrujeni, a smo dobili nov zagon,« priznana glavni slovenski trener Denis Šteharnik.

Moški olimpijski generalki

Moški se bodo danes in jutri merili v Garmisch-Partenkirchnu. Danes jih čaka olimpijska smukaška generalka, jutri še veleslalomska. Smukači si bodo prizadevali doseči kakšen preblisk, ki bi jim dal pred odhodom v Južno Korejo signal, da sezona še ni izgubljena. Danes je spodbudno uvrstitev z 18. mestom na treningu dosegel Klemen Kosi. Višja bodo pričakovanja na jutrišnjem veleslalomu, kjer Žan Kranjec sodi v veleslalomski vrh. Vodičan bo imel novo priložnost za dokazovanje na progi, s katero ima še neporavnane račune. Dvakrat se je namreč na Bavarskem uvrstil med dobitnike točk, a nikoli ni bil višje od 23. mesta.