Tudi tekmovanja za najlepšo kamelo niso več to, kar so bila nekoč. Na letošnjem festivalu kamel, kjer vsako leto izbirajo najlepšo med njimi, je bilo namreč diskvalificiranih dvanajst kamel. Komisija je pri pregledu tekmovalnih živali ugotovila, da so bili na njih opravljeni nekateri lepotni popravki. Lastniki tekmovalnih kamel so si namreč možnosti za zmago želeli povečati tako, da so kamelam vbrizgali botoks.

Pobritim ali pobarvanim kamelam sodelovanje ni dovoljeno

Komisija, specializirana za ocenjevanje lepote teh puščavskih živali, je lani izdala dokument, v katerem natančno opredeljuje, kaj je na tekmovanju dovoljeno in kaj prepovedano. »Kamele, ki so pobrite ali imajo pobarvano dlako na kateremkoli delu telesa, bodo izključene,« piše v priročniku. V nadaljevanju piše, da bodo diskvalificirane tudi živali s kakršnimikoli popravki naravnega videza.

Na vsakoletnem festivalu v čast savdskemu kralju se kamele v sprevodu sprehodijo po prašni poti, sodniki pa ocenjujejo lepoto njihovega gobca, ličnic, glav in kolen. Množice moških opazujejo sprevod in navdušeno vzklikajo.

Skoraj mesec dni trajajoči festival obiskovalcem poleg lepotnega tekmovanja, na katerem se pomerijo kamele, ponuja tudi druge dejavnosti. Lastniki manj lepih kamel lahko svoje živali prijavijo na tekmovanje v ubogljivosti, v teku in v umetnosti urejanja kamelje dlake. Na 28-dnevnem festivalu izbirajo tudi najboljšega fotografa kamel.

Potencial za globalni dogodek

»Kamela je simbol Savdska Arabije,« je za Reuters dejal vodja sodnikov Fawzan al-Madi. Razložil je, da so bile v preteklosti kamele nujne za preživetje, dandanes pa so pomemben del tradicije. Skozi zgodovino za beduine nič ni imelo tako ključnega pomena kot kamele. Skozi stoletja so jim delale družbo, uporabljali pa so jih tudi za transport in kot hrano.

Festival je do nedavnega potekal v odmaknjenem puščavskem okolju, lani pa so dogajalni prostor prestavili v bližino savdske prestolnice Riad. Festival vsako leto privabi več tisoč obiskovalcev, ki se sprehajajo med stojnicami s hrano, opazujejo največje in najmanjše kamele, z živalmi pa se lahko tudi crkljajo. Na kamelam posvečenem festivalu seveda ne manjkajo niti peščene skulpture kamel. Organizatorji obljubljajo, da se bo v naslednjih letih ponudba festivala še razširila in da bo festival postal globalni dogodek.