Do konca desetletja se bo v kraljevini, ki je sicer ekonomsko odvisna od nafte, odprlo 300 kinodvoran z več kot 2000 platni, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za kulturo. Ukrep o ponovnem odprtju kinodvoran, kjer bo sicer pričakovana spolna segregacija ali ločen prostor za družine, je že razburil verske konservativce, ki tovrstno obliko zabave zavračajo kot vulgarno in grešno.

»Z razvojem kulturnega sektorja bomo ustvarili nova delovna mesta, obenem pa bomo tudi razširili področje zabave v kraljevini,« je potezo, ki stremi k predrugačenju ekonomske ponudbe kraljevine, pojasnil predstavnik ministrstva.

Ukrep je sicer del socialne in politične reforme kraljevine in priprava na postnaftno obdobje, v katerem pomembno vlogo igra tudi zabavna industrija. Pobudnik te »vizije 2030« je mladi, 32-letni prestolonaslednik Mohamed bin Salman, ki želi razširiti ekonomsko sliko države. Ta je po imenovanju za prestolonaslednika konec junija sprožil že vrsto reform, Savdska Arabija je med drugim letos gostila tudi več glasbenih koncertov, ženske pa bodo v skladu s spremembami junija prihodnje leto lahko prvič samostojno sedle za volan.

Konservativna država na Arabskem polotoku sicer ohranja številne druge zelo stroge omejitve za ženske. Te za številne dejavnosti - od potovanja do šolanja - potrebujejo dovoljenje moškega člana družine. To je lahko oče, mož ali brat.